fbpx

Pendakwah Maik terus bimbing saudara baharu Orang Asli peluk Islam

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Mohamad Rizam (dua dari kiri) melakukan pelepasan trak pikap yang membawa bakul makanan untuk diagihkan kepada masyarakat Orang Asli di pekarangan lobi Maik, Kompleks Balai Islam, Kota Bharu hari ini.

KOTA BHARU – Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) menegaskan bahawa tiada sebarang isu berbangkit mengenai kekurangan pendakwah untuk membantu saudara baharu yang memeluk Islam melibatkan Orang Asli di Gua Musang.

Yang Dipertua Maik, Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz berkata, pihaknya ketika ini meneruskan program dakwah dalam usaha mengukuhkan pemahaman Islam kepada masyarakat Orang Asli di kawasan tersebut.

Menurutnya, bilangan pendakwah ketika ini melibatkan seramai 47 penggerak masyarakat Orang Asli Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), guru agama Orang Asli Maik (56 orang) , mualim Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (Jaheaik) (tujuh orang) dan dai Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) (tiga orang)

“Setakat ini, tiada isu mengenai kekurangan pendakwah dalam membantu membimbing masyarakat Orang Asli termasuk untuk mengislamkan mereka.

“Unit dakwah Maik bertanggungjawab untuk merancang, melaksanakan program dan aktiviti kepada masyarakat saudara baharu khususnya Orang Asli di Kelantan,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pelepasan Misi Sumbangan Bantuan Bakul Makanan Kepada Orang Asli di pekarangan lobi Maik, Kompleks Balai Islam di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Tengku Mohamad Rizam memberitahu, Maik telah membelanjakan kira-kira RM5 juta bagi pelaksanaan program dan aktiviti dakwah termasuk program sumbangan selain bantuan kepada saudara baharu termasuk Orang Asli.

Katanya, program dakwah kepada Orang Asli yang dijalankan antaranya kelas fardu ain, bengkel pemantapan dakwah kepada pendakwah Orang Asli, program Ihya’ Ramadan dengan kerjasama Penggerak Masyarakat Orang Asli Kelantan, program Maal Hijrah dan ibadah korban. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI