fbpx

‘Kalau perlu beli dua kampit beras, beli dua sahaja’ 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Mohamad Sabu (dua dari kanan) melakukan demo menanam padi menggunakan mesin penanam padi (transplanter) di Felcra Bhd Seberang Perak hari ini. - FOoto oleh ZULFACHRI ZULKIFLI/ KOSMO!

PASIR SALAK – Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) menasihatkan rakyat supaya tidak panik dengan dakwaan kekurangan bekalan beras tempatan dalam pasaran.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, kebimbangan rakyat hingga menyebabkan berlaku pembelian panik, tidak sewajarnya terjadi kerana bekalan makanan ruji utama rakyat di negara ini masih ada.

Sehubungan itu katanya, pengguna dinasihatkan untuk membeli barangan tersebut mengikut keperluan keluarga.

“Beras ada (dalam pasaran), cuma jika perlu beli dua kampit sebulan maka beli dua kampit, bulan depan beli lagi. Ini bila baca blog (dakwaan beras kurang), mula cemas dan anggap dua ke tiga bulan lagi beras tiada, jadi mereka beli beras sampai empat ke lima kampit.

“Bila beli banyak dan simpan sampai hingga dua ke tiga bulan, beras itu pun akan rosak di makan bubuk (kutu beras) dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Ladang Kekal Pengeluaran Benih Padi Felcra di Seberang Perak di sini hari ini.

Mengulas lanjut Mohamad berkata, komitmen kerajaan ketika ini adalah untuk memastikan rakyat mendapat bekalan beras mencukupi terutama menerusi inisiatif Jualan Rahmah Beras di bawah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN).

Dalam perkembangan sama beliau berkata, kerajaan juga tidak berdiam diri dalam menangani isu bekalan beras tempatan dan telah merangka beberapa usaha jangka panjang bagi meningkatkan pengeluaran hasil padi negara.

Katanya, ini termasuk menambah lagi Projek Smart Sawah Berkala Besar (Smart SBB) selain menjalinkan kerjasama bersama syarikat swasta untuk projek tanaman padi di Sabah dan Sarawak serta permohonan agar pengeksportan beras putih dari India diteruskan ke negara ini.

Terdahulu, Mohamad turut menyampaikan bakul makanan melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) KPKM kepada 50 pesawah. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI