fbpx

AADK kesan kes vape berisi cecair dadah sintetik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sutekno ketika ditemui media pada program Retreat Bersama Klien dan Malam Apresiasi Media di Kuala Selangor, malam tadi. Foto AFIQ RAZALI

KUALA SELANGOR – Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) mengesan beberapa kes melibatkan peranti vape yang dipercayai menggunakan bahan cecair berisi dadah, di negara ini.

Ketua Pengarah AADK, Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tidak begitu spesifik atau berleluasa.

“Kita kesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita harap ia tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada program Retreat Bersama Klien dan Malam Apresiasi Media di sini, malam tadi.

Kosmo! pada 18 Februari lalu melaporkan penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI