fbpx

Starlink tidak ganggu telekomunikasi sedia ada – MCMC

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

PETALING JAYA – Operasi Starlink dalam negara tidak memberi gangguan terhadap perkhidmatan telekomunikasi sedia ada.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dalam kenyataan hari ini berkata, sekiranya berlaku sebarang gangguan, ia akan diatasi melalui penyelesaian gangguan sedia ada mengikut kerangka kebangsaan dan antarabangsa.

Ujarnya, MCMC berpandukan kepada kerangka yang disediakan oleh Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU), khususnya Peraturan Radio ITU ketika membuat keputusan berkaitan peruntukan dan pengurusan gangguan spektrum.

“Perkhidmatan satelit adalah secara asasnya global dan Peraturan Radio ITU menyediakan kerangka global untuk menyelaraskan dan mengawal perkhidmatan ini.

“la dengan jelas menggariskan kriteria perlindungan termasuk kewajipan untuk mencegah gangguan berbahaya kepada perkhidmatan sedia ada dan prosedur untuk menyelesaikan pertikaian gangguan, jika ada

“Operasi Starlink di Malaysia adalah selaras dengan kerangka antarabangsa,” katanya.

Mengulas lanjut, MCMC berkata, Starlink telah diberi status Malaysia Digital, yang membenarkannya beroperasi di Malaysia dengan status pemilikan semasa.

Jelasnya, keputusan ini dibuat berdasarkan penilaian dan manfaat yang akan diberikan oleh Starlink.

“Sebelum mengeluarkan lesen tersebut, MCMC telah mengadakan sesi libat urus dengan pihak berkepentingan untuk memastikan pertimbangan mereka diambil kira.

“MCMC kekal komited dalam melindungi kepentingan orang awam dan memastikan semua perkhidmatan telekomunikasi, termasuk yang disediakan oleh Starlink, beroperasi dengan mematuhi standard dan peraturan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI