fbpx

Lelaki berang tidak boleh sewa rumah kerana berbangsa India

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan

PETALING JAYA – Seorang lelaki berbangsa India berang selepas beberapa percubaan untuk menyewa rumah gagal gara-gara sikap penyewa yang didakwa memainkan sentimen perkauman sehingga tidak berlaku adil.

Dalam satu hantaran di Twitter miliknya, lelaki itu buntu kerana sudah lebih sebulan mencari rumah baharu untuk disewa, namun semuanya ditolak hanya kerana berbeza bangsa.

“Saya sangat kecewa, menjadi seorang pendidik yang bertanggungjawab, tidak merokok dan tidak minum alkohol langsung tidak membantu saya terlepas daripada diskriminasi perkauman terutamanya dalam mencari tempat untuk disewa,” katanya.

Tangkap layar perbualan lelaki tersebut dengan penyewa rumah.

Dakwa lelaki itu, ini bukan kali pertama dia dilayan sebegitu dan rata-rata penyewa hanya mengutamakan bangsa Melayu dan Cina.

“Diskriminasi yang ditonjolkan ini bercanggah dengan prinsip keadilan dan hak sama rata di negara ini,” tambahnya.

Tinjauan Kosmo! di ruangan komen mendapat orang ramai bersimpati dengan keadaan yang dialami lelaki itu terutamanya di negara yang berbilang bangsa seperti Malaysia.

“Saya sangat bersimpati perkara ini terjadi kepada awak,” komen Nurul Naziefa.

“Ini ialah satu benda yang tidak boleh diterima. Saya harap awak akan dapat mencari tempat yang sesuai memenuhi apa yang dicari,” kata Rita.

Setakat ini ciapan tersebut meraih 545 tanda suka, 454 ulang ciap dan 162,000 tontonan. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI