fbpx

506 kes gangguan seksual direkod, lelaki pun jadi mangsa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

PUTRAJAYA – Sebanyak 506 kes gangguan seksual direkodkan sejak tahun lalu sehingga kini, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Nancy Shukri.

Bagaimanapun, beliau percaya jumlah sebenar kes gangguan seksual yang berlaku adalah melebihi data rasmi diterima berikutan masih terdapat mangsa yang enggan tampil untuk melaporkan perbuatan jenayah itu.

“Terutama sekali (mangsa) lelaki tak ramai yang melaporkannya dan saya percaya kes (sebenar) adalah melebihi laporan yang diterima secara rasmi.

“Oleh sebab itu, kita adakan advokasi untuk memberi kesedaran kepada masyarakat untuk mereka kenali apa yang dimaksudkan dengan anti gangguan seksual,” katanya ketika ditemui pemberita pada Program Langkah Kasih Merdeka KPWKM @ Advokasi Anti Gangguan Seksual yang disertai kira-kira 500 peserta di sini hari ini.

Nancy bersama peserta mengibarkan bendera Jalur Gemilang pada Program Langkah Kasih Merdeka KPWKM @Advokasi Antigangguan Seksual di Putrajaya hari ini. – Foto oleh FAISOL MUSTAFA / KOSMO!

Mengulas mengenai program itu, Nancy berkata, ia bertujuan menyemarakkan sambutan bulan kemerdekaan dan memupuk semangat patriotisme di kalangan warga kementerian dalam menangani isu gangguan seksual demi mewujudkan sebuah persekitaran yang selamat.

Berita berkaitan: Setahun tanggung azab, diganggu lelaki gilakan wanita

Tambahnya, KPWKM turut mengedarkan notis anti gangguan seksual bagi mengalakkan setiap organisasi termasuk premis awam dan swasta memaparkannya seperti mana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 25 Akta Anti Gangguan Seksual.

“Kita dalam proses pelaksanaan advokasi anti gangguan seksual, jadi kita sekalikan dengan penganjuran ‘fun walk’ untuk memberi kesedaran serta mengharapkan kementerian-kementerian juga dapat menampal notis ini di setiap bangunan mereka,” ujarnya.

Jelas Nancy, sebanyak 10 kementerian, jabatan dan agensi menerima notis anti gangguan seksual untuk dipamerkan di premis masing-masing sepanjang aktiviti ‘fun walk’ sejauh kira-kira tiga kilometer itu. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI