fbpx
Seramai 102 mangsa banjir terpaksa berlindung di dua pusat pemindahan sementara (PPS) di sini selepas kediaman mereka dinaiki air susulan hujan lebat sejak petang semalam.

102 mangsa banjir ditempatkan di dua PPS di Dengkil

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

DENGKIL – Seramai 102 mangsa banjir terpaksa berlindung di dua pusat pemindahan sementara (PPS) di sini selepas kediaman mereka dinaiki air susulan hujan lebat sejak petang semalam.

Dua PPS berkenaan masing-masing di Dewan Taman Gemilang yang menempatkan 62 mangsa daripada 16 keluarga dan Dewan Orang Ramai Dengkil yang melibatkan 40 mangsa daripada 12 keluarga.

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, kedua-dua PPS itu menempatkan mangsa dari Kampung Ampar Tenang dan Kampung Sri Tanjung.

“Antara mangsa yang ditempatkan di Dewan Taman Gemilang termasuk seorang ibu yang baru bersalin bersama bayinya berusia empat hari.

“Buat masa ini, Dewan Taman Gemilang sudah penuh dan baki mangsa banjir terpaksa dibawa ke Dewan Orang Ramai Dengkil,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam kejadian banjir kilat petang semalam beberapa lokasi di sekitar Dengkil dan Kota Warisan dinaiki air menyebabkan puluhan rumah penduduk ditenggelami air selain turut menenggelamkan hampir separuh kereta penduduk.

Kawasan teruk terjejas termasuk Sekolah Kebangsaan Dengkil, Sekolah Menengah Kebangsaan Dengkil dan Kampung Ampar Tenang.

Pada 18 November lalu, kawasan sama termasuk Kampung Sri Tanjung dan beberapa lokasi lain turut dilanda banjir kilat akibat limpahan air sungai di jajaran Sungai Langat iaitu Sungai Melut dan Sungai Lalang, di sini.

Dalam kejadian sama, lebih 1,000 mangsa banjir dipindahkan di lapan PPS sekitar Dengkil. – KOSMO! ONLINE

POPULAR