fbpx
MEJA itu mempunyai 12 kaki yang yang stabil dan cekap. – Twitter

Meja berjalan dengan 12 batang kaki untuk pengguna malas

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

AMSTERDAM – Seorang pengaturcara komputer di Belanda mencipta sebuah meja berjalan yang mempunyai 12 batang kaki, lapor akhbar Metro UK kelmarin.

Giliam de Carpentier, menghasilkan meja 12 kaki yang boleh menghampiri pengguna sekiranya mereka terlalu malas untuk berjalan ke arahnya.

“Ternyata, meja ciptaan saya sebenarnya boleh berjalan seperti yang saya harapkan,” kata Carpentier menerusi Twitter ketika memuat naik video memaparkan meja tersebut minggu lalu.

Meja itu mempunyai dua motor yang diubah suai oleh Carpentier menggunakan pengawal komputer Arduino kecil untuk memacu bekalan elektrik bagi memastikan kakinya bergerak dengan lancar dan pada kadar yang dikehendaki.

Ia mempunyai 12 kaki yang direka oleh Carpentier berpandukan rekaan Strandbeest, sebuah arca biomekanikal kinetik yang direka oleh artis Belanda, Theo Jansen.

Setiap kaki meja itu mempunyai satu sendi tambahan untuk menjadikan ia stabil dan cekap.

“Seperti rekaan Theo Jansen, saya mendapati mekanisme kaki meja saya menggunakan algoritma pengoptimum simulasi tersuai. Jadi ia seakan serupa.

“Rekaan saya bagaimanapun mempunyai kedudukan sendi tambahan dan jejari kaki yang tepat selain nisbah-nisbah lain yang berbeza,” katanya. – Agensi 

POPULAR