fbpx

Peragut ‘melepas’ curi jam tangan mewah selepas pecah cermin Bugatti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Peragut itu dilihat menghimpit kereta Abdullah dan mengetuk cermin menggunakan tukul. – BackGrid

LONDON – Dua peragut bersenjata cuba memecah cermin sebuah kereta Bugatti milik seorang jutawan di pusat bandar London untuk mencuri seutas jam tangan Rolex berharga £110,000 (RM583,211), lapor akhbar The Sun kelmarin.

Dalam kejadian pada waktu siang itu, jutawan bernama Abdullah F. Al Basman sedang memandu kereta mewahnya yang berharga £3 juta (RM15.9 juta) apabila dia dihimpit oleh seorang penunggang motosikal secara tiba-tiba.

Pencuri tersebut cuba memecahkan tingkap supercar berwarna hitam itu sambil diperhatikan oleh seorang lagi rakan subahatnya yang menunggang motosikal berasingan.

Sasaran mereka dipercayai adalah jam tangan Platinum Rolex Daytona, yang berharga lebih £110,000 (RM583,211).

Menurut saksi, Abdullah menetap di Hotel Berkeley, di mana dua pencuri berkenaan dilihat mengekorinya dari hotel tersebut.

“Dua pencuri tersebut berada di luar hotel pagi ini dan kakitangan mengarahkan mereka agar berlalu dari laluan kereta di hadapan lobi.

“Apabila Abdullah menaiki kereta Bugatti miliknya dan berlalu dari hotel tersebut, dua penjenayah itu mengekorinya sehingga ke Hyde Park Corner. Salah seorang daripada mereka membunyikan hon, dipercayai sebagai isyarat memulakan serangan.

“Saya mengandaikan mereka menanti sehingga tiba di simpang yang mempunyai lampu isyarat merah yang lama sebelum bertindak menyerangnya,” kata saksi tersebut.

Berdasarkan video rakaman, dua peragut itu dilihat menghimpit kereta Abdullah dan mengetuk cermin menggunakan tukul.

Jutawan dari Kuwait itu kemudian memecut kenderaannya, yang menyebabkan dua peragut terbabit gagal dalam ‘misi’ mereka. – Agensi 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI