fbpx

Boleh mohon lesen PSV di 221 institut memandu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
JPJ menerima banyak permohonan untuk mendapatkan Lesen Kenderaan Pengangkutan Awam (PSV) e-Hailing. – GAMBAR HIASAN

PUTRAJAYA – Orang ramai yang ingin mendapatkan Lesen Kende­raan Pe­ngangkutan Awam (PSV) e-hai­ling boleh menjalani kursus tersebut di 221 buah Institut Memandu (IM) lain di seluruh negara dan tidak hanya tertumpu di kawasan-kawasan yang permohonannya tinggi.

Ketua Pengarah Jabatan Pe­ngangkutan Jalan (JPJ), Datuk Zailani Hashim berkata, ketika ini terdapat kesukaran untuk mendapatkan Lesen PSV e-hai­ling susulan slot untuk kursus itu sen­tiasa penuh di sesetengah kawasan.

“Bagaimanapun, perkara itu masih dalam keadaan terkawal.JPJ ingin mengesahkan bahawa terdapat sedikit peningkatan bagi pemohonan lesen PSV selepas pembukaan sektor eko­nomi sepenuhnya oleh kerajaan.

“Namun, peningkatan itu masih dapat ditangani de­ngan berkesan memandang­kan terdapat sembilan syarikat pengendali e-hailing (EHO) ketika ini yang diberikan kelulusan dan permit untuk menjalankan kursus e-hailing.

“Daripada sembilan syarikat itu, lima berfungsi sepenuhnya dengan aktif selain pemohon juga boleh mendapatkan kursus e-hailing di 221 buah IM seluruh negara pada bila-bila masa kerana terdapat banyak kekosongan ketika ini,” kata­nya ketika dihubu­ngi Kosmo! semalam.

Katanya, JPJ ingin memaklumkan bahawa dakwaan berkaitan permohonan untuk mendapatkan lesen PSV sentiasa penuh adalah tidak benar dan hanya bersifat andaian semata-mata.

Berdasarkan statistik dikongsikan JPJ, setakat Jun tahun ini, sebanyak 3,323 individu telah menduduki peperiksaan mendapatkan lesen PSV yang menyaksikan 2,670 daripadanya lulus, manakala 653 individu te­lah gagal.

Tahun lalu pula, seramai 3,472 individu telah menduduki pe­periksaan tersebut di mana 2,722 daripada mereka telah lulus, manakala 750 gagal.

Sementara itu, ujar Zailani, sehingga kini pihaknya tidak menerima sebarang aduan berhubung kebocoran soalan pepe­riksaan bagi mendapatkan PSV e-hailing.

“Ujian bagi mendapatkan le­sen PSV e-hailing dikendali sepenuhnya oleh pegawai JPJ dengan prosedur operasi standard yang ketat dan pemantauan berte­rusan.

“Berhubung dakwaan kebocoran soalan e-hailing, sehingga kini tiada aduan atau isu kebocoran dikesan berlaku di mana-mana pusat ujian,” katanya.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI