fbpx

Indonesia kembali eksport minyak sawit bermula 23 Mei

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Bekalan domestik Indonesia kini kembali stabil dan harga minyak masak juga sudah mulai menurun selepas hampir sebulan eksport disekat. - Kompas

JAKARTA – Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) mengumumkan penarikan semula sekatan eksport minyak dan bahan mentah kelapa sawit bermula 23 Mei, Isnin hadapan, lapor laman berita Kompas, semalam.

Perkara tersebut diumumkan menerusi satu rakaman video yang dimuat naik menerusi laman Youtube rasmi sekretariat presiden.

“Berdasarkan tahap bekalan stok domestik yang melepasi sasaran dan penurunan ketara harga minyak masak dalam negeri, saya menarik semula sekatan mengeksport minyak masak dan bahan mentah sawit bermula 23 Mei ini.

“Keputusan ini juga dibuat selepas mempertimbangkan situasi 17 juta individu yang terlibat dalam sektor sawit negara,” ujar Jokowi.

Namun begitu, beliau menegaskan bahawa pemerintah akan terus memantau situasi bekalan dan harga minyak sawit dengan ketat walaupun selepas sektor eksport kembali dibenarkan.

Tambah Jokowi, selepas sekatan eksport sawit dikenakan pada bulan lalu, stok domestik yang berjaya dipenuhi adalah pada tahap 194,000 tan sebulan.

Ia meningkat banyak berbandinga stok 64,500 tan sebulan ketika penghujung Mac di saat Indonesia bergelut dengan kekurang bekalan dan lonjakan harga minyak masak.

“Kini, tahap ketersediaan stok minyak masak pasaran tempatan adalah 211,000 tan.

“Ia sudah melebihi keperluan bagi seluruh penduduk Indonesia,”ujar Jokowi.

Harga minyak masak juga sudah mulai stabil dan menurun daripada 19,800 rupiah (RM5.95) per liter kepda 17,200 (RM5.17) per liter.  – Agensi

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI