fbpx

Penduduk Terengganu teruskan tradisi ‘raya enam’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sebahagian 300 penduduk bergotong-royong membersihkan kawasan perkuburan pada sambutan 'Raya Enam' di Kampung Durian Kassim, Hulu Terengganu hari ini.

HULU TERENGGANU – Kira-kira 300 penduduk Kampung Durian Kassim di sini meneruskan tradisi meraikan sambutan ‘raya enam’ pada 8 Syawal hari ini.

Masyarakat kampung tersebut menyambut ‘raya enam’ selepas selesai menyempurnakan puasa sunat selama enam hari berturut-turut mulai 2 Syawal hampir setiap tahun sejak tahun 1970-an.

Difahamkan, Kampung Durian Kassim merupakan perkampungan di daerah ini yang masih meraikan ‘raya enam’ secara besar-besaran.

Seorang penduduk, Kamaruddin Mamat, 61, berkata, kebiasaannya sambutan ‘raya enam’ di kampungnya jauh lebih meriah berbanding 1 Syawal.

“Kami akan memulakan dengan acara bergotong-royong membersihkan kawasan perkuburan ahli keluarga sebelum membaca surah Yasin dan tahlil secara beramai-ramai.

“Selesai semuanya, kami akan menikmati juadah raya beramai-ramai dan mengagihkan duit raya kepada kanak-kanak,” katanya ketika ditemui Kosmo! di Kampung Durian Kassim di sini hari ini. – KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI