fbpx

Belum habis pantang, Wawa Zainal redah banjir hulur bantuan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
WAWA ZAINAL dan suaminya Aeril Zafril semasa menimang anak keempat.

PETALING JAYA – Pelakon jelita Wawa Zainal menarik perhatian netizen apabila dilihat sanggup meredah banjir membantu masyarakat yang terkesan dalam musibah banjir walaupun masih dalam tempoh berpantang.

Wawa baru sahaja 24 hari berpantang selepas melahirkan anak keempat pada 30 November lalu.

Pemilik nama Nur Hawa Zainal Abidin, 30, itu berkongsi momen dirinya menghulurkan bantuan berupa barangan keperluan kepada mangsa banjir di Puchong, Selangor pada Jumaat lalu menerusi InstaStory miliknya kelmarin.

Menurutnya, dia bertindak turun padang bagi menyelami pe­rasaan mangsa banjir di samping menyampaikan sumbangan bagi meringankan beban mereka yang dilanda musibah tersebut.

“Saya turun padang sebab mahu merasai pengalaman dan tengok sendiri keadaan masyarakat yang ditimpa banjir.

“Tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan sebab saya masih lagi jaga pantang (selepas bersalin). Malah, suami juga merestui tindakan saya,” katanya.

TANGKAP layar video yang dikongsi Wawa Zainal ketika membantu mangsa banjir.

Bercerita pengalamannya, Wawa memberitahu, keadaan di lokasi dilawatinya sangat teruk dan banyak rumah penduduk kampung ditenggelami banjir dan segala harta benda rosak.

“Saya tengok sendiri kea­daan rumah penduduk kampung. Mereka memang memerlukan bantuan terutama barang-barang seperti tilam, bantal dan lampin bayi.

“Kalau soal bantuan makanan, mereka sebenarnya sudah ba­nyak menerima bantuan. Saya ada juga beri sumbangan dalam bentuk makanan, tetapi sekarang mereka lebih memerlukan tilam dan bantal,” ujarnya.

Sehubungan itu, Wawa menyeru rakyat Malaysia untuk bersama-sama membantu mereka yang terkena musibah banjir tidak kira dalam bentuk wang ringgit atau tenaga.

“Dugaan yang mereka terima cukup berat, sukar untuk saya gambarkan dan segalanya me­runtun hati

“Sebagai rakyat Malaysia, kita semua perlu ambil tahu dan membantu sesama sendiri. Diharap kalau ada rezeki atau tenaga lebih, bolehlah buat sumbangan.

“Jika bukan dalam bentuk duit, boleh sumbangkan juga dalam bentuk tenaga,” katanya. -K! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI