fbpx
Gambar hiasan

Polis siasat himpunan Hartal Doktor Kontrak di HKL

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR – Polis Kuala Lumpur akan membuka kertas siasatan berhubung himpunan Hartal Doktor Kontrak yang melibatkan doktor-doktor kontrak di Hospital Kuala Lumpur (HKL) hari ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, siasatan berhubung perkara itu dibuat kerana di dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa, tiada sesiapapun yang dibenarkan untuk berhimpun.

“Sewaktu PKP masih berkuatkuasa, tiada sesiapa dibenarkan berhimpun atau terlibat dalam apa jua perhimpunan di mana-mana tempat bagi apa jua maksud sama ada keagamaan, sosial, sukan, perkahwinan atau kebudayaan tanpa mendapat kebenaran Ketua Pengarah Kesihatan.

“Larangan ini adalah seperti mana yang terkandung di bawah Peraturan 10 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPPB)(Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan)(Pelan Pemulihan Negara) 2021,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Terdahulu, dianggarkan seramai 50 orang doktor kontrak berhimpun di tingkat enam kawasan parkir di Hospital Kuala Lumpur kira-kira pukul 11 pagi tadi.

Himpunan tersebut adalah sebagai tanda tunjuk perasaan bagi menuntut lantikan tetap termasuk manfaat serta kriteria hitam putih bagaimana untuk mendapatkan lantikan tetap itu yang dibimbangi tidak dilakukan secara telus.- K! ONLINE

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 011-19598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

POPULAR