fbpx
JEON JONG-SEO

Jong-seo si pembunuh jelita

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KEHADIRAN pelakon Jeon Jong-seo dalam naskhah original terbitan Netflix berjudul The Call pada November lalu menjadi buah mulut peminat yang mengagumi bakat luar biasanya.
Jong-seo memegang watak bernama Young Sook, si wanita gila atau lebih tepat digelar psikopat. Lebih dramatik, dia juga wanita si pembunuh kejam.

Bergandingan dengan aktres serba boleh Park Shin-hye dalam filem berkenaan, ternyata kelibat Jong-seo masih juara di hati peminat. Dia sedikit pun tidak tenggelam dek populariti dan kehebatan lakonan wanita itu.

Dia dilabel sebagai pelakon yang berbakat besar kerana mampu menyelami dan menyampaikan karakter watak pembunuh psikopat dengan berjaya sehingga menimbulkan kebencian terhadap penonton.

Sejurus The Call ditayangkan dalam Netflix pada 27 November lalu, nama pelakon berusia 26 tahun itu pantas mengisi enjin carian dalam internet gara-gara rasa ingin tahu peminat terhadap empunya diri.

“Saya cukup terkejut. Ramai orang menonton The Call dalam Netflix dan filem itu jadi topik hangat dalam kalangan netizen.

“Situasi ini menyedarkan saya bahawa masa mengubah segalanya. Di sebalik perubahan budaya dan tanggapan bahawa naskhah filem hanya boleh ditonton di pawagam semata-mata, kehadiran The Call dalam platform penstriman seperti Netflix adalah satu nafas segar untuk industri perfileman.

PERALIHAN platform tontonan filem daripada pawagam konvensional ke ke platfom digital menyedarkan Jong-seo bahawa masa mengubah segala-galanya. Perubahan ini juga sesuatu segar untuk industri perfleman dunia.

“Saya tumpang gembira kerana The Call berjaya membuka laluan dengan penuh kejutan,” ujarnya ketika muncul dalam temu bual bersama Sports Kyunghyang.
The Call mengisahkan tentang dua wanita yang hidup pada dua zaman berbeza. Seo Yeon lakonan Park Shin-hye hidup pada zaman sekarang dan berhubungan dengan Young Sook yang pernah tinggal di kediaman sama 20 tahun lampau.

Ditebak dengan pertanyaan, apakah soalan yang ingin diajukan jika dia dihubungi seseorang pada masa hadapan sama seperti yang berlaku kepada Young Sook, Jong-seo memberi jawapan menarik.

Katanya, dia ingin mengetahui siapakah lelaki yang menjadi suaminya pada masa tersebut.

“Saya paling ingin tahu dengan siapa yang saya akan berkahwin. Jika boleh tanya soalan lain, saya mahu tahu apa perubahan yang tidak dijangka berlaku pada masa depan.

“Contoh paling mudah, perubahan penggunaan telefon pintar yang suatu ketika dahulu kita langsung tidak pernah terbayang. Saya mahu tahu perkara seperti itu,” tutur pemenang kategori Pelakon Baharu Terbaik pada Anugerah Persatuan Pengkritik Filem Asian 2019 itu.

WATAK wanita psikopat yang juga seorang pembunuh kejam lakonan Jeon Jung-seo dalam filem The Call ternyata berbekas di hati peminat.

‘Rookie’

Untuk yang baru ingin mengenali Jong-seo, dia dilahirkan pada 5 Julai 1994 di Seoul, Korea Selatan sebelum kemudian berpindah ke Kanada mengikut keluarganya ketika kecil.
Sebelum menempa populariti mendadak menerusi The Call, Jong-seo terlebih dahulu dikenali dengan watak Hae-mi menerusi filem thriller, Burning (2018). Filem berkenaan merupakan debut perdananya dalam bidang lakonan.
Ketika masih setahun jagung dalam industri, kepercayaan yang diberikan terhadap wanita itu untuk membintangi naskhah hebat membuktikan statusnya sebagai pelakon baharu atau digelar ‘rookie’ bukanlah penghadang untuk mengibar potensi diri.
Cuma nama Jong-seo sebelum ini pernah terpalit kontroversi apabila dia dilabel berkelakuan tidak sopan terhadap media Korea Selatan ketika hadir ke Cannes, Perancis sempena penganjuran Festival Filem Cannes 2018.
Berdasarkan beberapa keping foto yang tersebar dalam internet, Jong-seo tidak dapat menyembunyikan raut wajah tidak selesa kerana gambarnya dibidik kamera media Korea Selatan.

MENGAKUI dirinya seorang yang introvert, Jeon Jong-seo semakin berani bertemu khalayak hasil sokongan menggunung peminat kepadanya setakat ini.

Graviti

Menyentuh keberadaannya dalam filem The Call, Jong-seo mengakui dirinya masih kerdil untuk dibandingkan dengan Shin-hye yang sudah berpengalaman luas dalam bidang lakonan.
Mengagumi Shin-hye sebagai pelakon handalan, wanita itu disifatkan bijak mengimbangi karakter sepanjang pengambaran agar momentum cerita stabil sehingga ke titik penamat.

“Pengalaman saya masih cetek, jadi saya tidak mampu menonjolkan stabiliti seperti yang dilakukan Shin-hye.

“Jika dia pun tidak dapat mengimbanginya, jalan cerita akan bertukar menjadi dangkal. Tetapi dia berjaya mengimbangi watak kami. Jika bukan kerana dia, rasanya keseimbangan filem ini hancur,” katanya.

Selepas memegang watak berat dalam naskhah ngeri seperti Burning dan The Call, aktres yang mendapat pendidikan di Sekolah Tinggi Seni Anyang, Gyeonggi-do itu menyimpan harapan untuk mencuba genre romantik.

“Saya mahu mencuba lebih banyak filem tanpa perlu risau memikirkan apa yang orang lain akan fikir.

“Saya mahu berhubung dengan peminat menerusi lakonan, tetapi disebabkan saya seorang yang pasif dan berpersonaliti introvert, saya belum dapat bayangkan bagaimana caranya.

“Tetapi sekarang saya mendapat keberanian untuk bertemu dan berhubungan dengan peminat kerana mereka sendiri telah menunjukkan sokongan yang menggunung,” katanya penuh makna.

DEBUT lakonan Jong-seo dalam perfileman di Korea Selatan bermula dengan filem seram, Burning.

POPULAR