fbpx

Penganjuran Olimpik Tokyo 2020 terus samar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
MORI mengakui vaksin Covid-19 bakal menjadi faktor penentu sama ada temasya Olimpik 2020 di Tokyo akan dilangsungkan atau sebaliknya. –AFP

TOKYO – Penemuan vaksin Co­vid-19 akan menjadi kunci utama bagi penganjuran Sukan Olimpik Tokyo, Jepun selepas temasya terbesar itu terpaksa ditangguhkan ke tahun depan.

Presiden Jawatankuasa Pe­nganjur Olimpik Tokyo, Yoshiro Mori berkata, faktor yang pen­ting bagi pihaknya untuk menganjurkan temasya itu adalah dengan mengetahui bilakah masalah pandemik Covid-19 berakhir.

“Saya tidak boleh bayangkan jika situasi seperti ini akan terus berlanjutan.

“Jika ia terus berlanjutan, kami tidak boleh meneruskan penganjuran ini,” katanya dalam satu temu ramah bersama stesen televisyen tempatan, NHK.

Sukan Olimpik Tokyo 2020 sepatutnya berlangsung secara rasmi pada Jumaat ini tetapi ditangguhkan pada tahun depan berikutan Covid-19 yang melanda seluruh dunia.

Temasya itu akan bermula 23 Julai tahun depan, namun tinjauan menyaksikan orang ramai berpendapat ia sepatutnya ditunda selepas kes di Jepun me­nunjukkan peningkatan.

Ketika ini, 26,300 rakyat Jepun disahkan dijangkiti Covid-19 de­ngan 989 kematian.

Hasil kajian mendapati ha­nya satu daripada empat rakyat Jepun mahu menyaksikan pe­nganjuran Sukan Olimpik Tokyo dilangsungkan tahun depan.  – AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI