fbpx

AS berisiko alami gempa bumi berskala mega

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
GAMBAR fail menunjukkan bencana tsunami akibat gempa bumi bawah laut di Jepun pada 11 Mac 2011. - AFP

WASHINGTON – Sekumpulan saintis memberi amaran bahawa garisan sesar bawah laut di rantau Pasifik berisiko mencetuskan gempa bumi berskala mega di sepanjang pantai barat Amerika Syarikat (AS) sekali gus meletakkan 10,000 nyawa dalam bahaya.

Akhbar Metro UK melaporkan, garisan dikenali sebagai Zon Subduksi Cascadia itu meliputi jarak hampir 965.6 kilometer di sepanjang pantai California, Oregon dan Washington serta British Colombia di Kanada.

Kini, para saintis memetakan rantau itu dalam perincian baharu sekali gus mendedahkan bahawa risikonya lebih berbahaya daripada yang disangkakan sebelum ini.

Menurut kajian pasukan saintis dari Balai Cerap Bumi Lamont-Doherty, Fakulti Iklim Universiti Columbia, keadaan terkini dilihat berpotensi mencetuskan gempa bumi bermagnitud 9 atau lebih.

Gempa bumi bawah laut seperti itu seterusnya akan mencetuskan tsunami setinggi lebih 30 meter dan membunuh lebih 10,000 orang serta menyebabkan kerosakan bernilai lebih AS$80 billion (RM377.2 bilion).

Sebelum ini, gempa bumi berukuran 9 magnitud sehingga menyebabkan tsunami dahsyat pernah melanda Jepun pada 2011 dan menyebabkan hampir 20,000 orang terbunuh. 

Sementara itu, sesar adalah satu rekahan yang terbentuk apabila dua plat daratan bergerak atau bergeser sekali gus boleh menyebabkan gempa bumi.

Ketika menjelaskan keadaan tersebut, saintis berkata, daripada menjadi satu rekahan yang berterusan, garis sesar tersebut kini terpisah kepada empat segmen. 

Ini bermakna garis sesar boleh merekah secara bebas antara satu sama lain atau bergabung. Disebabkan perbezaan jenis batu serta ciri-ciri seismik lain, sesetengah garisan mungkin lebih berbahaya daripada yang lain.

Pengarang bersama kajian itu, Profesor Harold Tobin berkata kepada saluran televisyen NBC: “Kita mempunyai potensi bagi beberapa gempa bumi dan tsunami berskala paling besar yang pernah berlaku di Bumi.” – AGENSI

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI