fbpx

EPL: Arteta dinobat jurulatih terbaik EPL

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ARTETA dinobatkan sebagai jurulatih terbaik EPL selepas membantu Arsenal muncul pencabar kejuaraan untuk musim kedua berturut-turut. - FB ARSENAL

DUBAI – Pengurus Arsenal, Mikel Arteta dipilih sebagai Jurulatih Terbaik Liga Perdana Inggeris (EPL) pada Anugerah KAFD Globe Soccer Eropah yang berlangsung di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) kelmarin.

Arteta menampilkan prestasi cukup baik sepanjang saingan musim lalu apabila mencatat 28 kemenangan dalam Liga Perdana selain menjadi satu-satunya pasukan yang mencabar kejuaraan liga bersama Manchester City.

Bagaimanapun, beliau menganggap kejayaan tersebut adalah berpunca daripada kerja keras anak-anak buahnya yang langsung tidak mengenal erti putus asa meskipun terlepas takhta kejuaraan dua musim berturut-turut.

“Saya sangat gembira dengan anugerah ini kerana selepas bersara sebagai pemain profesional, saya fikir sudah tidak dapat menikmati bola sepak, tetapi silap kerana bidang kejurulatihan memberikan lebih kepuasan.

“Terima kasih kepada semua pemain dan staf kerana membantu saya kembali menikmati bola sepak. Saya harap perjalanan kami ini akan membuahkan hasil yang lebih banyak pada masa hadapan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut melaungkan keyakinan The Gunners akan kembali dengan semangat juang lebih tinggi dalam usaha mereka menamatkan kemarau kejuaraan Liga Perdana selama 20 tahun.

“Kami sedang dalam proses membina pasukan dan ia dapat dilihat apabila pemain-pemain sentiasa menunjukkan semangat untuk memenangi trofi. Kami sedar dengan persaingan yang ada, namun kami yakin dengan kemampuan sendiri,” ujar Arteta. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI