fbpx

3 individu rugi RM20,040 ditipu sindiket pinjaman tidak wujud

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

KUALA TERENGGANU – Tiga individu termasuk seorang wanita bukan tidak menerima pinjaman yang dipohon malah kerugian keseluruhan RM20,040 setelah menjadi mangsa sindiket penipuan pinjaman tidak wujud sepanjang minggu ini.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Mazli Mazlan berkata, kesemua mangsa tertarik untuk memohon pinjaman tersebut setelah tertarik dengan iklannya di laman Facebook.

Beliau berkata, kesemua mangsa yang memohon pinjaman terbabit kemudiannya diminta membuat pelbagai bayaran namun tidak menerima pembiayaan dijanjikan.

“Mangsa pertama merupakan seorang kontraktor lelaki berusia 41 tahun yang membuat permohonan pinjaman sebanyak RM10,000.

“Dia sebaliknya mengalami kerugian sebanyak RM4,1000 akibat ditipu sindiket berkenaan,” katanya di sini hari ini.

Mazli berkata, mangsa kedua melibatkan seorang peniaga wanita berusia 37 tahun yang kerugian RM8,400 setelah membuat permohonan pembiayaan sebanyak RM60,000.

Tambah beliau, seorang operator pengeluaran pula kerugian RM7,540 apabila pinjaman RM60,000 yang dipohon tidak diterima.

“Siasatan awal mendapati ketiga-tiga mangsa diarahkan untuk membuat bayaran ke dalam beberapa akaun bank disyaki milik keldai dadah,” katanya. – KOSMO! ONLINE.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI