fbpx

MotoGP: Acosta mampu bergelar juara dunia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ACOSTA diramal mampu mencipta kejutan dengan menjuarai kejuaraan dunia saingan MotoGP musim ini. – AFP

LONDON – Marc Marquez percaya pelumba baharu KTM, Pedro Acosta mampu menjadi pencabar dalam perlumbaan Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) musim ini selepas mempamerkan aksi luar biasa sewaktu ujian pra-musim di Sepang baru-baru ini.

Acosta menampilkan tungga­ngan yang cukup padu apabila pelumba berusia 19 tahun itu mampu meletakkan namanya selaku pelumba kedua terpantas pada hari pembukaan ujian rasmi di Litar Antarabangsa Sepang.

Sehubungan itu, Marquez yang merupakan juara dunia MotoGP sebanyak enam kali, yakin Acosta mampu bersaing merebut gelaran dunia tidak lama lagi berikutan potensi cemerlangnya ketika mengemudi jentera RC16.

Sebagai rekod, Acosta tiba di KTM sebagai juara dunia Moto2 menggantikan tempat Pol Espargaro bersama pasukan Red Bull GASGAS Tech3.

“Dia (Acosta) akan menjadi sangat laju sepanjang musim ini kerana tahapnya setanding pelumba MotoGP yang telah lama berada dalam perlumbaan ini seperti Fabio Quartararo dan Pecco (Francesco Bagnaia).

“Apabila dia tiba di MotoGP semasa ujian pra-musim, dia me­mimpin sesi ujian ini. Saya yakin dia akan menjadi pelumba yang sangat hebat satu hari nanti.

“Biarpun dia terjatuh, tetapi itulah caranya untuk dia belajar. Acosta juga mempunyai mentaliti terbaik dan bakat yang luar biasa sebagai pelumba.

“Mungkin dia perlu mengambil lebih banyak masa ataupun tidak mustahil juga lebih cepat untuk merebut gelaran MotoGP,” kata Marquez. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI