fbpx

Tong air kitar semula tak selamat, ancam kesihatan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tong plastik berwarna biru tidak sesuai digunakan untuk simpanan air minuman lebih-lebih lagi bagi mereka yang berniaga. – GAMBAR HIASAN

GEORGE TOWN – Penggunaan tong air berwarna biru atau tong drum kitar semula oleh penduduk ketika berdepan gangguan bekalan air dikhuatiri boleh mengancam kesihatan terutama bagi mereka yang mempunyai alahan.

Pegawai Penyelidik Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Hatijah Hashim berkata, tong industri itu tidak selamat digunakan sebagai bekas simpanan air untuk penyediaan makanan atau minuman.

Menurutnya, ini kerana masih terdapat penyerapan sisa bahan kimia pada bekas itu meskipun ia sudah dibersihkan sebelum dijual kepada pengguna.

“Air yang disimpan dalam tong ini tidak selamat digunakan, le­bih-lebih lagi untuk diminum atau dimasak ketika gangguan bekalan air selama empat hari (bermula hari ini).

“Umum tidak tahu apakah bahan yang diisi di dalamnya sebelum ini. Tong plastik ini bukan gred yang disyorkan untuk simpanan air minuman dan tidak sesuai digunakan untuk peniaga makanan atau minuman.

“CAP bimbang sekiranya trend penggunaannya berleluasa dikhuatiri akan menjejaskan kesihatan pengguna terutama masalah alahan kulit dan sebagainya,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Hatijah memberitahu, dalam keadaan ‘darurat’, seeloknya air yang disimpan dalam tong isian 170 dan 200 liter itu digunakan sama ada untuk membersihkan diri, bukannya diminum.

Dalam pada itu, CAP turut menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Ne­geri dan Kos Sara Hidup (KPDN) negeri memantau penjualan tong biru yang didakwa dijual pada harga yang tidak masuk akal.

“Sebelum ini, tong tanpa penutup dijual RM60 hingga RM65 (isian 200 liter), namun minggu ini harganya naik dua kali ganda iaitu RM120 sebiji.

“Tong isian 170 liter pula dijual RM170 sebiji berbanding RM70 hingga RM88 pada Disember lalu. Peningkatan harga itu turut dikesan berlaku di premis barangan plastik di negeri ini.

Peniaga mula ambil kesempatan kerana terdapat permintaan tinggi,” ujarnya.

Sebelum ini, Kosmo! melaporkan kira-kira 590,000 pengguna di Pulau Pinang akan mengalami gangguan bekalan air selama empat hari bermula hari ini.

Ini berikutan Perbada­nan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) menjalankan kerja pembaikan paip segera di Loji Rawatan Air Sungai Dua.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI