fbpx

Tanam terung dapat RM3,000 sebulan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
NUR AZIA memetik terung yang ditanam di kebunnya seluas dua ekar di Kampung Parit Latif, Rengit, Pontian baru-baru ini.

PONTIAN – Bermula dengan hobi, seorang bekas ejen insu­rans kini menjadikan tanaman terung sebagai sumber pendapatan tambahan sehingga mampu meraih pendapatan RM3,000 sebulan.

Nur Azia Samad, 38, berkata, dengan memajak tanah seluas 0.8 hektar, dia mengusahakan ta­naman terung jenis 232 secara fertigasi berjumlah 4,000 polibeg.

Bagi memastikan dia mampu memenuhi permintaan pelanggan, Nur Azia menggunakan kaedah plot supaya terung dapat di­tuai dua bulan selepas ditanam.

“Saya memulakan projek tanaman terung ini pada 2021 sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengisi masa terluang kerana ketika itu tidak boleh keluar berjumpa pelanggan.

“Dengan bantuan suami, saya menyewa tanah selama 10 tahun untuk mengusahakan tanaman ini. Sekarang sudah hampir tiga tahun saya jadi pekebun,” kata­nya di Kampung Parit Latif, Re­ngit di sini baru-baru ini.

Nur Azia memberitahu, sebelum menanam terung, dia mencuba tanaman lain seperti lada cili, timun, namun harga sayuran itu tidak menentu ditambah pula kemasukan cili import menyebabkan petani rugi.

Jelas lulusan Diploma Pengurusan Hotel itu, dia melantik ejen di beberapa lokasi di Johor Bahru, selain memasarkan sayuran itu secara dalam talian kepada komuniti setempat atau taman perumahan supaya kaum ibu dapat menjana pendapatan tambahan.

“Jika jual secara terus kepada pemborong, ada masanya mereka beli pada harga RM1.80 sekilogram (kg), berbanding ejen RM4 sekilogram, manakala harga pasaran pula RM8 hingga RM9,” katanya. -KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI