fbpx

Banyak jalan raya di Klang rosak – Menteri

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Alexander meninjau keadaan jalan raya di Klang yang rosak akibat lori-lori treler dengan had muatan berlebihan.

PETALING JAYA – Banyak jalan-jalan persekutuan di Klang, Selangor mengalami kerosakan disebabkan operasi lori-lori treler dengan had muatan berlebihan di daerah berkenaan setiap hari.

Menteri Kerja Raya (KKR), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, sejak menerajui KKR, antara lokasi jalan bermasalah yang sering dibawa ke perhatian beliau adalah jalan-jalan persekutuan di daerah Klang.

“Tidak dinafikan banyak laluan di sini mengalami kerosakan yang antara punca dikenal pasti adalah disebabkan lori-lori treler dengan had muatan berlebihan yang menggunakan laluan di sini setiap hari.

“Dalam perbincangan bersama Ahli Parlimen Klang, Ganabatirau Veraman; Ahli Parlimen Kapar, Dr Halimah Ali; ADUN Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri dan ADUN Meru, Mariam Abdul Rashid sebentar tadi, punca permasalahan ini diakui.

“Dengan adanya pusat pelabuhan penting di sini yang merupakan pelabuhan ke-12 tersibuk di dunia, kewujudan treler-treler ini sudah pasti menjejaskan kualiti jalan raya di sini meskipun pelbagai usaha penyenggaraan kerap dilaksanakan oleh kementerian dan Jabatan Kerja Raya (JKR),” katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Alexander berkata, bagi tahun 2023, KKR memperuntukkan sebanyak RM16.35 juta bagi kerja-kerja penyenggaraan Berkala Pavemen, Berkala Bukan Pavemen, Jambatan dan Penyenggaraan Lampu Jalan dan Lampu Isyarat di Jalan Persekutuan daerah Klang.

Kata beliau, selari dengan semangat kempen MYJalan, KKR bersama Kementerian Pengangkutan akan memberi fokus kepada peruntukan yang bakal disalurkan iaitu sebanyak RM50 Juta secara Geran Padanan bagi menyenggara laluan-laluan yang sering digunakan kenderaan berat di sekitar Pelabuhan Klang bagi tahun 2024.

Bagaimanapun, katanya, senarai lokasi itu perlu disemak dengan teliti supaya ia mengambil kira kaedah ‘rawatan’ yang sesuai bagi menampung beban kenderaan berat yang banyak di kawasan Pelabuhan Klang.

“Dengan peruntukan terhad, KKR dan JKR cuba sedaya upaya untuk menyediakan fasiliti jalan raya yang selamat untuk semua.

“Atas dasar itu, saya mengingatkan kepada syarikat konsesi untuk memberikan servis terbaik dan jangan menjadikan faktor peruntukan sebagai alasan kualiti kerja yang tidak mencapai standard dan piawaian yang ditetapkan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI