fbpx

Malaysia catat kisah kejayaan penebangan hutan yang berkesan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tindakan kerajaan mengurangkan aktiviti penebangan hutan di Malaysia bakal memberi kesan positif kepada persekitaran dan kelestarian demi kebaikan generasi akan datang. -Gambar hiasan

PETALING JAYA – Malaysia dan Indonesia boleh dianggap sebagai contoh kisah kejayaan dalam penebangan hutan, demikian menurut pengurus penyelidikan dari Global Forest Watch (GFW) yang berpangkalan di Washington.

“Kisah kejayaan ini telah berlangsung selama beberapa tahun sekarang, sejak kebakaran 2015 (yang dikaitkan dengan El Niño).

“Kami benar-benar melihat tindakan kerajaan dan korporat bersatu untuk mempunyai pengaruh positif di sana,” kata  Pengurus Penyelidikan Sistem Maklumat Geografi Kanan GFW, Liz Goldman yang dipetik sebagai berkata dalam laporan The Guardian UK mengenai kemajuan penebangan hutan di seluruh dunia.

Antara lain, laporan itu menerangkan, penurunan kadar penebangan hutan di Indonesia, Malaysia, Colombia dan Brazil boleh membantu usaha memerangi perubahan iklim dan melindungi biodiversiti.

Gambar hiasan

Sehubungan itu, Goldman berkata, data sedia ada menunjukkan bahawa Malaysia dan Indonesia telah mencapai kemajuan dalam membabitkan penebangan hutan.

Artikel itu juga memetik Pengarah Program untuk Institut Sumber Dunia di Indonesia, Parief Wijaya yang turut  mengakui bahawa usaha kerajaan untuk melindungi hutan dengan lebih baik kini telah membuahkan hasil.

Tambah beliau, sektor minyak sawit di Indonesia dan Malaysia  sebagai pengeluar utama dunia bagi komoditi itu  bukan lagi pemacu utama penebangan hutan.

Menurut laporan The Guardian, gesaan Wijaya agar lebih berhati-hati terhadap undang-undang penebangan hutan baharu Kesatuan Eropah (EU) yang melarang import komoditi yang ditanam di atas tanah yang ditebang selepas 2020.

Jelasnya, undang-undang itu mungkin gagal mengiktiraf kemajuan yang dicapai oleh negara-negara yang melibatkan penebangan hutan.

Gambar hiasan

Sebelum ini, GFW, sebuah platform dalam talian yang membolehkan pemantauan hampir masa nyata hutan, mendapati terdapat penurunan mendadak dalam kehilangan hutan di Malaysia dan Indonesia sejak 2017.

GFW juga berkata bahawa, Malaysia mengurangkan kehilangan hutan primer sebanyak 70 peratus antara tahun 2014 dan 2020. 

Sebab utama untuk ini termasuk komitmen terhadap dasar ‘Tiada Penebangan Hutan, Gambut dan Eksploitasi’ (NDPE) yang mengharamkan penebangan hutan baharu dan pembangunan tanah gambut.

Di Malaysia, usaha untuk memastikan kemampanan industri yang lebih baik melalui penubuhan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) juga telah menyumbang kepada pengurangan penebangan hutan.

Piawaian tinggi MSPO terpakai kepada pemain industri minyak sawit daripada syarikat kepada lebih 300,000 pekebun kecil di seluruh negara.

Tindakan positif kerajaan telah diteruskan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan had kawasan ladang ditubuhkan pada 2019 hingga 2023 dan undang-undang perhutanan baharu digubal pada 2022 untuk menjadikan  hukuman terhadap pembalakan haram lebih keras. -KOSMO!ONLINE

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI