fbpx
Graeme Hebley bergambar bersama kereta Toyota Corolla yang sudah bergerak sejauh 2 juta km. - NZ Herald/Bevan Corley

Corolla catat jarak perjalanan 2 juta kilometer masih utuh

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

WELLINGTON – Seorang pemandu penghantaran sebelum ini berikrar kereta Toyota Corolla keluaran tahun 1993 akan ‘bergerak’ selama-lamanya selepas ia mencapai jarak perjalanan sejauh 2,000,000 kilometer (km) yang sukar dipercayai, lapor portal berita Daily Star semalam.

Pemandu itu, Graeme Hebley membeli kenderaan tersebut pada tahun 2000 dan telah mencapai jarak yang mengagumkan dalam tugasnya sebagai kontraktor penghantaran akhbar.

Hebley, 72, juga telah mengaku bahawa kenderaan berkenaan mungkin akan bertahan lebih lama daripadanya kerana jentera yang kukuh itu masih bergerak dengan lancar.

Pergerakannya masih lancar walaupun pemanduan dilakukan selama lapan jam antara Wellington dan New Plymouth di Pulau Utara negara itu enam hari pada setiap minggu.

Toyota Corolla miliknya masih mempunyai transmisi dan enjin asal walaupun sudah bergerak sejauh 5,000 kilometer hampir setiap minggu.

Pemeriksaan biasa yang menyaksikan kenderaannya diservis dua minggu sekali di Auto Guthrie di Whanganui dianggapnya telah membantu jangka hayat kereta tersebut.

Seorang mekanik, John Sherman mengaku dia kagum dengan kereta itu dan mengesahkan rekod Hebley dengan memberitahu akhbar New Zealand Herald: “Jika saya tidak membuatnya (melakukan servis), saya tidak akan percaya.

“Saya tidak akan percaya ia boleh melakukan dua juta (km). Dalam keseluruhan kerjaya saya, itu (klometer) adalah yang tertinggi pernah saya lihat.”

Dia menambah bahawa jarak jauh perjalanan sebelum ini dibuat oleh sebuah kenderaan yang bergerak sejauh 700,000km. – Agensi

POPULAR