fbpx

Zulkifli ke Abu Dhabi sertai tiga persidangan Islam antarabangsa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Zulkifli Mohamad Al-Bakri

PUTRAJAYA – Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berlepas ke Abu Dhabi hari ini bagi memenuhi tiga jemputan persidangan antarabangsa.

Ia termasuk Persidangan Rusia – Islamic World Strategic Vision Group, Mesyuarat Majlis Hukama’ Al-Muslimin Dan Persidangan Forum Mempromosikan Keamanan Ke-8 di Abu Dhabi.

Menerusi satu kenyataan, kehadirannya ke persidangan itu atas jemputan Menteri Luar Negeri Arab Saudi, Putera Faisal Farhan Al Saud dan Pengerusi Russia-lslamic World Strategic Vision Group merangkap Presiden Tatarstan, Rustam Minnikhanov.

Menurutnya, Zulkifli dijadual menghadiri Mesyuarat Majlis Hukama’ al-Muslimin pada 30 November ini yang bakal dipengerusikan Fadhilatul Imam al-Akbar Syeikh Ahmed alTayyib, Syeikhul Azhar merangkap Pengerusi Majlis Hukama’ al Muslimin.

“Al-‘Allamah Syeikh Abdullah Bayyah turut berbesar hati mengundang Zulkifli bagi menyertai persidangan Forum Mempromosikan Keamanan Abu Dhabi ke-8 yang bakal diadakan pada 5 hingga Disember ini,” katanya.

Katanya, jemputan itu penting bagi memberi sumbangsaran kepada pengukuhan hubungan kerjasama antara Rusia dan negara-negara Islam yang bergabung di bawah Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

Jelasnya, ia sekali gus menzahirkan keyakinan yang tinggi dunia luar kepada kepakaran Malaysia dalam membantu usaha-usaha diplomatik antara blok-blok negara di peringkat antarabangsa.

Pada masa sama, pembabitan Zulkifli sebagai salah seorang anggota tetap Majlis Hukama’ al-Muslimin atas lantikan Syeikhul Azhar sejak Ogos 2020, dijangka dapat memberikan impak yang lebih cemerlang kepada usaha toleransi antara agama, deradikalisasi dan keamanan di peringkat global. – K! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI