fbpx
: MANCINI memiliki rekod yang baik ketika mengemudi City pada fasa peralihan sebelum ini dan membawa pasukan itu menjulang gelaran. - AFP

Tiga calon pengurus baharu Newcastle

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LONDON – Pasukan terkaya Liga Perdana Inggeris (EPL), Newcastle United sudah mula me­rancang bagi merombak barisan kejurulatihan dengan mengambil keputusan untuk memecat pe­ngurus semasa, Steve Bruce dalam masa terdekat.

Sebagai rekod, nasib pengendali berusia 60 tahun itu telah menjadi tanda tanya apabila Newcastle sah menjadi kelab terkaya dunia selepas diambil alih secara rasmi oleh konsortium yang diketuai Dana Pelaburan Awam (PIF) Arab Saudi dengan nilai £300 juta (RM1.70 bilion).

Difahamkan, skuad The Magpies sudah ada senarai pendek calon pengurus yang diinginkan antaranya adalah bekas pengendali AS Roma, Paulo Fonseca, Antonio Conte (bekas pengendali Chelsea) dan Roberto Mancini (pengendali Itali).

Fonseca ketika ini masih belum memiliki sebarang jawatan selepas dipecat daripada Roma pada penghujung musim lalu ekoran prestasi hambar dan digantikan dengan pengendali berpengaruh Portugal, Jose Mou­rinho.

Pengendali berusia 48 tahun sebelum ini hampir menjadi pengurus kelab EPL, Tottenham Hotspur selepas bersetuju untuk menandatangani kontrak dua tahun sebelum kelab itu membuat pusingan ‘U’ dengan melantik Nuno Espirito Santo.

Sementara itu, Conte juga masih tidak ‘bekerja’ selepas meletakkan jawatan sebagai pengendali Inter Milan dan hanya berminat untuk menjadi pengendali pasukan yang memiliki projek jangka panjang serta kukuh dengan dana kewangan yang besar.

Namun, bekas pemain Newcastle, Trevor Sinclair mengakui individu yang paling tepat untuk dilantik menjadi pengendali baharu kelab itu adalah Mancini kerana pengalaman yang ada padanya membantu Manchester City menjulang trofi EPL ketika kelab itu baru sahaja dibeli hartawan Asia Barat.

“Mancini adalah calon paling ideal untuk mengendalikan Newcastle meskipun sukar untuknya berhijrah kerana cukup selesa mengendalikan skuad Itali yang memenangani kejohanan Euro 2020 baru-baru ini,” kata­nya. –AGENSI

POPULAR

BERITA BERKAITAN