fbpx
gambar hiasan

Harga telur, ikan naik sebab permintaan tinggi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

HULU TERENGGANU – Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengesan berlaku sedikit kenaikan pada telur dan ikan di pasaran sejak akhir-akhir ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, begitu pun kenaikan itu hanya pada kadar minimum dan tidak menyeluruh di seluruh negara.

Beliau berkata, selain faktor cuaca, permintaan melebihi penawaran tidak ditolak antara sebab berlakunya kenaikan pada harga ikan dan telur tersebut.

“Permintaan terhadap bahan makanan seperti telur dan ikan telah meningkat berikutan pembukaan semula sektor pelancongan dengan lebih banyak premis makanan dan hotel mula beroperasi semula.

“Begitupun, kenaikan itu tidak ketara sedangkan harganya didapati masih stabil di sebahagian besar kawasan di negara ini,” katanya ketika ditemui selepas memantau program Outreach Vaksinasi di Akademi Binaan Negara (ABN) Wilayah Timur di Jenagor di sini hari ini.

Rosol berkata, apa pun, KPDNHEP tetap mengambil serius dengan melakukan pemantauan berterusan dan mengambil inisiatif bagi terus menstabilkan semula harga barangan keperluan.

Tambah beliau, pasukan penguat kuasa KPDNHEP telah mengeluarkan 136 notis pengesahan maklumat terhadap penjual telur ayam sepanjang bulan lalu.

“Siasatan lanjut mendapati tiga peniaga terbabit disyaki telah menjual telur ayam dengan harga mahal sekali gus melakukan kesalahan pencatutan,” katanya. – K! ONLINE.

POPULAR