fbpx
PENOLONG Jurutera Awam JKR, Abdul Halim Abdullah (tengah, bertopi) ketika didakwa di Mahkamah Sesyen di sini pada 16 Disember 2020.

Penolong Jurutera Awam JKR didenda mengaku terima rasuah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEREMBAN – Seorang Penolong Jurutera Awam Jabatan Kerja Raya (JKR) didenda RM1,000 oleh Mahkamah Seksyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5,000 bagi pembinaan sebuah dewan badminton di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rantau, lapan tahun lalu.

Hakim Madihah Harullah menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Abdul Halim Abdullah, 45, membuat pengakuan bersalah ke atas pertuduhan tersebut.

Madihah sebelum itu membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohamad Azriff Firdaus Mohamad Ali untuk mengguna pakai Take Into Consideration (TIC) bagi tiga lagi pertuduhan.

Mahkamah juga memerintahkan tertuduh dipenjara lima bulan sekiranya gagal membayar denda.

Tertuduh yang diwakili peguam Tetuan Fahmi Zhafri Ashraf & CO bagaimanapun membayar denda tersebut.

Mengikut pertuduhan, Abdul Halim yang ketika kejadian bertugas sebagai Juruteknik JKR Gred J17 didakwa menerima suapan RM5,000 daripada Abu Azman Yaacob, wakil sebuah syarikat pembinaan sejak Februari hingga Mei 2013 secara berperingkat melalui empat transaksi bank secara dalam talian.

Wang tersebut sebagai balasan bagi mempercepatkan urusan memperakukan kerja-kerja yang dijalankan oleh Qudhrat Engineering Construction (QEC) iaitu sebagai kontraktor yang dilantik bagi projek pembinaan dewan badminton di SMK Rantau, Negeri Sembilan bernilai RM2.18 juta.

Kesalahan itu dilakukan menerusi pindahan wang dari sebuah bank di Kuala Klawang, Jelebu pada 8 Februari hingga 7 Mei 2013.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.-K!ONLINE

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

POPULAR

BERITA BERKAITAN