fbpx
Mohd. Shuhaily (depan) ketika meninjau lokasi didakwa tempat dilakukan solat sunat Aidiladha melebihi kapasiti di Taman Pelangi, Juru hari ini.

[VIDEO] Polis cari warga asing solat sunat Aidiladha luar surau

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEBERANG PERAI – Polis mengesan kira-kira 200 jemaah yang melakukan solat sunat Aidiladha di kawasan lapang berdekatan Surau Taman Pelangi, Juru di sini hari ini.

Ia bagi membantu siasatan dakwaan berlaku pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) ketika mereka menunaikan solat tersebut kira-kira pukul 8.30 pagi.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain berkata, siasatan pihaknya mendapati tiada pelanggaran SOP oleh pihak pengurusan di surau berkenaan, namun berlaku limpahan jemaah di luar surau sehingga menjadi luar kawalan.

Menurutnya, surau tersebut adalah surau kariah yang dibenarkan solat Jumaat dan solat sunat Aidiladha dengan kapasiti 100 orang.

“Sebelum solat sunat, pihak surau sudah ambil tindakan menghadkan 100 orang dan meminta lebihan jemaah yang datang untuk beransur pulang.

“Namun, terpaksa akur dengan sensitiviti selepas mereka yang tidak dapat masuk memilih untuk solat di luar surau dengan penjarakan fizikal, namun pihak surau tidak hubungi polis kerana sensitiviti itu,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Tengah di Bukit Mertajam hari ini.

Berita berkaitan: Warga asing didakwa solat sunat Aidiladha beramai-ramai

Terdahulu, tular di media sosial satu rakaman video orang awam yang didakwa ratusan warga asing sedang melakukan solat sunat Aidiladha di kawasan lapang berdekatan pangsapuri didakwa berlaku di Taman Pelangi, Juru pagi tadi.

Sementara itu, beliau berkata, pihaknya sedang mengesan jemaah terbabit yang dianggarkan kira-kira 200 orang dan disyaki warga asing bagi membantu siasatan.

“Di kawasan itu terdapat kira-kira 70 peratus warga asing daripada lebih kurang 8,000 penduduk dan menerusi video berkenaan, jelas menunjukkan mereka merupakan warga asing.

“Justeru polis meminta penduduk untuk sama-sama membantu mengesan mereka yang hadir dan kita akan cuba mengenal pasti mereka menerusi video yang tular tersebut,” katanya.

Menurutnya kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Mohd. Shuhaily turut memohon maaf kepada seluruh penduduk di negeri ini atas kegagalan pihaknya mengesan perkara berkenaan lebih awal.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan meminta semua pengerusi masjid dan surau untuk membuat aduan kepada polis sekiranya terdapat mereka yang enggan mematuhi SOP dalam tempoh tiga hari (hari tasyrik) ini dengan menghubungi talian 04-222 1722,” katanya lagi. – K! ONLINE

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929