fbpx
Datuk Saifuddin Abdullah

KKMM, PDRM kerjasama pantau penularan video bunuh diri  

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA – Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi memantau penularan video berkaitan bunuh diri di laman sosial.

Menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, KKMM memandang serius perkara itu bagi mengelak gejala peniruan bunuh diri (copycat suicides) yang berlaku dalam kalangan masyarakat.

“KKMM akan pantau perkara ini dan kita percaya polis juga memantaunya kerana secara lazimnya satu bentuk pemberitahuan akan diberi kepada pihak polis untuk perkara (video) itu dipadamkan,” katanya pada sidang akhbar secara maya, hari ini.

Terdahulu, Saifuddin mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan Pelan Komunikasi Sokongan Kesihatan Mental bagi membincangkan perkembangan semasa pelaksanaan inisiatif sokongan kesihatan mental.

Pasukan yang ditubuhkan daripada pelbagai agensi dan kementerian itu bertujuan untuk membantu menyelesaikan tekanan yang dihadapi masyarakat ketika negara masih lagi berdepan pandemik Covid-19 ketika ini.

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), Dr. Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek memaklumkan pihaknya akan bertindak melakukan empat perkara jika mendapati sesuatu paparan di laman sosial menjurus kepada perbuatan bunuh diri.

“Perkara tersebut sudah semestinya akan dilapor kepada polis untuk tindakan dan pengendali laman sosial tersebut akan dipanggil jika ia didapati disebarkan di negara ini selain video berkenaan turut dipadam.

“KKMM juga akan melaporkan kepada pihak Kementerian Kesihatan (KKM) agar menyediakan pasukan maklum balas teknikal bagi mengatasi masalah tersebut,” jelasnya. -K! ONLINE

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

POPULAR