fbpx
Ka Siong beramah mesra dengan penunggang p-hailing pada Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya P-Hailing di IOI City Mall, hari ini. - Foto Mohd. Husni Mohd. Noor

Lebih dua pertiga kemalangan maut libatkan rider  

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA – Lebih dua pertiga daripada 2,576 kes kematian penunggang motosikal sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lalu adalah membabitkan kumpulan penunggang perkhidmatan penghantaran barangan dan makanan (p-hailing).

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, berdasarkan statistik Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik, Polis Diraja Malaysia (PDRM), terdapat 7,525 kes kemalangan jalan raya dalam tempoh itu.

“Daripada 2,576 kes kematian penunggang motosikal yang direkodkan, dua pertiga adalah mereka yang berkhidmat dalam p-hailing.

“Apa yang menyedihkan, kemalangan tersebut turut meragut nyawa penunggang muda yang kebanyakannya mereka berkhidmat dalam p-hailing,” katanya pada majlis pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya P-Hailing di sini hari ini.

Ka Siong berkata, pihak kementerian juga mendapati berlaku trend pendaftaran sehingga 200 penunggang baharu p-hailing setiap hari.

Beliau berkata, kebanjiran kumpulan itu di jalan raya turut mengundang kontroversi apabila sering dikaitkan dengan pelanggaran peraturan lalu lintas dan kemalangan jalan raya.

Menurutnya, kajian dilakukan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) pula mendapati kira-kira 70 peratus penunggang p-hailing kerap melakukan kesalahan lalu lintas ketika menghantar makanan dan barangan.

“Antara kesalahan yang kerap dilakukan termasuk berhenti di petak kuning, melanggar lampu merah dan menggunakan telefon mudah alih ketika menunggang,” katanya.

Justeru, katanya, kempen itu diharap dapat membantu mengurangkan kes kemalangan dan insiden kematian membabitkan kumpulan p-hailing pada masa hadapan dengan mendidik mereka menerusi amalan budaya menunggang motosikal secara selamat dan berhemah.

Ka Siong berkata, penunggang p-hailing juga dinasihatkan supaya mendaftar dam mencarum dengan Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017.

“Dengan kadar caruman RM13.10 sebulan atau RM157.20 setahun, pelbagai faedah perubatan, faedah hilang upaya kekal dan faedah orang tanggungan dapat dinikmati sekiranya terbabit kemalangan,” katanya.

Katanya, ketika ini, dianggarkan lebih 100,000 orang di seluruh negara terbabit sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam perkhidmaran p-hailing ini. – K! ONLINE

POPULAR