fbpx
Gambar hiasan

Permohonan lesen senjata api perlu jalani tapisan ketat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Proses kelulusan permohonan lesen senjata api di Malaysia dilakukan secara berhati-hati dan ketat oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia.

Menteri KDN, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, setiap permohonan lesen sejata api diproses secara terperinci bagi memastikan ia tidak disalahgunakan kerana alat itu boleh mengancam nyawa.

Menurut beliau, hanya individu yang benar-benar memerlukan dan berkelayakan akan diluluskan permohonan pemilikan senjata api selepas melalui tapisan yang rapi oleh PDRM.

“Permohonan memiliki senjata api adalah tertakluk kepada Akta Senjata 1960. KDN dan PDRM mempunyai garis panduan yang komprehensif bagi menimbangkan setiap permohonan lesen atau permit.

“Kelulusan senjata api sama ada pistol atau senapang dan senapang patah, secara beli baru atau pindah milik dipertimbangkan dengan berhati-hati dan ketat kerana senjata api merupakan senjata yang boleh mengakibatkan kehilangan nyawa,” katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Datuk Mohd Nizar Zakaria (BN-Parit) permohonan lesen senjata api oleh pemilik tanaman yang mahu memiliki lesen bagi menguruskan musuh tanaman seperti babi dan monyet.

BERITA BERKAITAN