fbpx

Rekod baharu Shereen belum memadai

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
SHEREEN mencipta sensasi di bumi AS apabila memecahkan rekod 400m miliknya dengan catatan baharu 51.79s kelmarin.

RATU pecut negara, Shereen Samson Vallabouy meraih tonik terbaik untuk memburu slot secara merit ke Sukan Olimpik Paris 2024 selepas memecahkan rekod 400 meter (m) kebangsaan miliknya di Amerika Syarikat (AS) kelmarin.

Atlet berusia 25 tahun itu merakam masa 51.79 saat (s) pada Kejohanan Music City Track Carnival di Tennessee, AS sekali gus memadam catatan lama 51.80s yang dilakukannya di California tahun lalu.

Bagaimanapun, Shereen masih perlu bekerja lebih keras memandangkan dia perlu melakukan masa sekurang-kurangnya 50.95s jika mahu melayakkan diri ke Olimpik Paris secara merit.

Shereen kini berada di kedudukan ke-77 kelayakan Olimpik Paris dan mempunyai kurang 27 hari lagi untuk berlari di bawah masa 50.95s bagi melayakkan diri secara merit ke temasya yang akan bermula 26 Julai ini.

Pengarah Teknikal Kejurulatihan Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM), Robert Ballard berharap Shereen terus meningkatkan lariannya terutama Terbuka Malaysia di Kuantan pada 14 hingga 16 Jun ini dan juga Terbuka Kazakhstan di Almaty (23-23 Jun).

“Shereen berjaya memperbaharui rekod kebangsaan 51.79s miliknya. Ini satu pencapaian yang hebat dan membuktikan latihan serta komitmen telah membantunya mendapatkan larian terbaik.

“Tahniah kepada Shereen, jurulatihnya Derrick White dan seluruh pasukan sokongan. Persembahan terbaik Shereen sepatutnya meningkatkan kedudukannya dalam kelompok 60 terbaik raking kelayakan Olimpik Paris.

“Bagaimanapun, hanya kelompok 48 teratas akan ke Paris. Jadi, Shereen harus melakukan sekali lagi di Terbuka Malaysia dan juga di Kazakhstan untuk membantunya layak ke Paris atau menempatkan diri dalam kelompok 48 terbaik,” katanya kepada Kosmo! semalam.

KOM sebelum ini menegaskan jaguh pecut 100m negara, Muhammad Azeem Fahmi serta Shereen menjadi dua nama berpotensi diberikan tiket wildcard ke Olimpik Paris.

Bagaimanapun, hanya satu tiket wildcard boleh diberikan seandainya mereka berdua tidak dapat melayakkan diri ke temasya berkenaan secara merit.

Difahamkan, hanya atlet 100m dan 800m akan diberikan tiket wildcard sekali gus menyebabkan peluang Shereen untuk layak dilihat tipis.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI