fbpx

KPDN tumpas aktiviti seleweng petrol subsidi di Kuala Besut

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sebahagian 46 tong mengandungi miyak petrol bersubsidi yang ditemui KPDN Terengganu dalam serbuan di sebuah rumah di Kuala Besut semalam.

BESUT – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Terengganu menumpaskan aktiviti penyelewengan minyak petrol bersubsidi di Kuala Besut di sini semalam.

Dalam serbuan pukul 6 petang itu, pasukan penguatkuasaan KPDN merampas 1,380 liter minyak petrol bersubsidi yang disorokkan di sebuah rumah.

Pengarah KPDN Terengganu, Saharuddin Mohd. Kia berkata, kesemua minyak petrol bersubsidi tersebut didapati disimpan dalam 46 buah tong.

“Siasatan awal mendapati anggota sindiket terbabit membeli minyak petrol bersubsidi terbabit di stesen-stesen minyak di mukim Kuala Besut sebelum menyimpannya di dalam tong.

“Minyak petrol bersubsidi tersebut kemudian dijual kepada pengguna di pulau peranginan berhampiran,” katanya di sini hari ini.

Saharuddin berkata, serbuan juga berjaya menahan dua lelaki berusia 29 dan 31 tahun disyaki anggota sindiket itu.

Beliau berkata, siasatan untuk menjejak rantaian pengedaran minyak petrol bersubsidi yang diseleweng itu sedang dilakukan mengikut Akta Bekalan Kawalan 1961.

“Jika sabit kesalahan, denda maksimum RM1 juta atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali boleh dikenakan bagi pesalah individu.

“Sekiranya melibatkan pesalah syarikat pula, denda maksimum RM2 juta boleh dijatuhkan jika sabit kesalahan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI