fbpx

Skuad pecut wanita berpeluang ke Paris

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
IZZAH antara pelumba yang membarisi skuad pecut berbasikal trek wanita negara selain Aliana Syafika dan Anis Amira.

SKUAD pecut berbasikal trek wanita negara mendapat ‘talian hayat’ untuk beraksi pada Sukan Olimpik Paris 2024 apabila berada di kedudukan pertama dalam senarai menunggu sebelum temasya sukan tersebut berlangsung Julai nanti.

Perkara itu diumumkan Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Sukan) Majlis Sukan Negara (MSN), Jefri Ngadirin yang menjelaskan, skuad kebangsaan hanya perlu menunggu mana-mana negara menarik diri daripada Olimpik Paris.

Beliau menjelaskan, skuad pecut wanita mendapat peluang tersebut berdasarkan kedudukan kesembilan dalam ranking Olimpik selain menghuni ranking ke-11 dunia seperti diberitahu ketua jurulatih skuad berbasikal negara, John Beasley.

“Kita sudah mendengar John (Beasley) memaklumkan bahawa skuad pecut wanita menduduki ranking kesembilan Olimpik dan ke-11 dunia, sekali gus menjadi pasukan simpanan pertama ke Olimpik Paris.

“John juga bercadang supaya pasukan pecut wanita dimasukkan dalam program Fast Track Road to Gold (RTG) memandangkan mereka menduduki tempat ke-11 dunia,” katanya kepada pemberita pada Majlis Penutup Bengkel Projek Los Angeles 2028 di Putrajaya semalam.

Ketika ini, skuad pecut wanita negara dibarisi pemenang dua pingat emas Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACT) 2024, Nurul Izzah Izzati Mohd. Asri, Nurul Aliana Syafika Azizan dan Anis Amira Rosidi.

Sementara itu, Jefri berkata, pihaknya sedang menunggu lampu hijau daripada Jawatankuasa RTG bagi meluluskan cadangan memasukkan nama Nurul Izzah ke program Fast Track RTG bagi Sukan Olimpik Los Angeles 2028.

“Setiap atlet dalam projek khas bagi Fast Track mempunyai komponen (kelemahan) yang diutarakan oleh jurulatih. Kita akan memberi tumpuan untuk memperbaiki kelemahan tersebut.

“Sebagai contoh, untuk Izzah, salah satu perkara kita nak tambah baik adalah pembinaan otot dan kekuatan. Menjelang 2028, kelemahan itu boleh diperbaiki bagi menyamai atlet bertaraf dunia,” ujarnya.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI