fbpx

Penganjur siasat kemenangan ‘memalukan’ pelari China

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
TIGA pelari Benua Afrika memperlahankan larian ketika menghampiri garisan penamat. – WEIBO

BEIJING – Penganjur acara separa maraton Beijing menyatakan hari ini bahawa mereka melancarkan siasatan selepas rakaman video tular di internet menunjukkan tiga pelari Afrika sengaja memberikan kemenangan kepada peserta China, He Jie.

Klip video perlumbaan kelmarin menunjukkan pelari Kenya, Robert Keter bersama-sama Willy Mnagat dan  Dejene Hailu dari Ethiopia serta pelari tuan rumah, He menghampiri garisan penamat.

Tiga pelari Afrika itu dilihat melambai kepada He di hadapan mereka  sambil memperlahankan larian masing-masing.

He selaku pemenang pingat emas maraton Sukan Asia 2023, menang kejohanan itu dengan kelebihan masa satu saat.

Keempat-empat mereka berlari beriringan sepanjang acara berkenaan sejauh 21 kilometer.

“Kami  sedang menyiasat dan akan mengumumkan keputusan siasatan kepada orang ramai,” kata seorang pegawai Biro Sukan Beijing kepada AFP.

Perkara tersebut turut disahkan oleh penganjur, Pusat Pengurusan Pertandingan Sukan Beijing dan Pusat Pertukaran Antarabangsa.

Insiden itu mendapat perhatian meluas di laman sosial China,  Weibo dengan sebilangan netizen mengkritik kejadian itu sebagai ‘memalukan’.

“Ini sudah tentu kejuaraan yang paling memalukan dalam kerjaya He Jie,” kata seorang netizen.

Mengulas isu tersebut, badan kawal selia acara trek dan lapangan antarabangsa menyatakan, pihaknya ‘sedar’ tentang rakaman tersebut dan siasatan yang dilakukan.

“Integriti sukan kami adalah keutamaan tertinggi. Kami bagaimanapun tidak dapat mengulas lanjut kerana siasatan sedang dijalankan,” kata Pengarah Komunikasi Olahraga Dunia, Jamie Fox kepada AFP.

Acara larian jarak jauh semakin popular dalam kalangan rakyat kelas pertengahan di China, namun terdapat banyak insiden penipuan dan penganjuran yang lemah.

Pada 2018, seramai 258 pelari didapati menipu dengan mengambil jalan pintas pada kejohanan  separa maraton  bandar Shenzhen.

Pada 2019 pula, seorang wanita dirakam menunggang basikal semasa menyertai kejohanan Maraton Antarabangsa Xuzhou di timur China.  – AFP 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI