fbpx

F1: Red Bull kuasai kedudukan 1-2 di GP Jepun

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
VERSTAPPEN dan Perez terus mendominasi saingan F1 apabila mencatat kemenangan 1-2 buat kali ketiga di Suzuka daripada empat perlumbaan. - AFP

SUZUKA – Pasukan Red Bull Racing terus mengukuhkan penguasaan dalam saingan Formula Satu (F1) musim ini selepas mencatat kemenangan 1-2 pada perlumbaan Grand Prix (GP) Jepun di Litar Suzuka semalam.

Seperti diramal, juara dunia, Max Verstappen tidak berdepan sebarang masalah untuk menamatkan perlumbaan 53 pusingan itu sebagai pemenang, diikuti rakan sepasukannya, Sergio Perez di tempat kedua.

Verstappen pastinya boleh menarik nafas lega apabila kembali memenangi perlumbaan memandangkan aksi terdahulu pada GP Australia di Litar Albert Park menyaksikan dia gagal menamatkan saingan akibat masalah mekanikal.

“Satu kemenangan yang sangat bermakna. Saya bermula baik hari ini (semalam) dan berjaya mengekalkan kedudukan di hadapan selain jentera yang menunjukkan prestasi cukup baik dari semasa ke semasa.

“Semuanya berlangsung dengan baik kerana strategi dan hentian pit yang dilakukan membuahkan hasil. Saya gembira dapat kembali memenangi perlumbaan selepas apa yang berlaku di Australia sebelum ini,” kata Verstappen sejurus tamat perlumbaan.

Mengiringi Verstappen dan Perez di podium adalah salah seorang pencabar kejuaraan dunia musim ini dari Ferrari, Carlos Sainz yang menamatkan perlumbaan di tempat ketiga selepas bermula di petak keempat.

Selepas ini, saingan akan berehat selama dua minggu sebelum kembali menggegarkan litar pada GP China yang berlangsung di Litar Antarabangsa Shanghai pada 19 hingga 21 April nanti. – AGENSI

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI