fbpx

‘Apek Bihai’ baham anjing Orang Asli masuk perangkap

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Seekor harimau belang yang diberi nama Apek Bihai memasuki perangkap yang dipasang di Kampung Hak, Pos Bihai di Gua Musang semalam. FOTO IHSAN PERHILITAN KELANTAN

GUA MUSANG – Seekor harimau belang jantan diberi nama Apek Bihai berusia dalam lingkungan dua tahun yang dipercayai membaham anjing peliharaan Orang Asli Pos Bihai di sini akhirnya memasuki perangkap yang dipasang Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) semalam.

Pengarah Perhilitan Kelantan, Mohamad Hafid Rohani berkata, pihaknya menerima aduan seekor harimau belang berkeliaran di kawasan tersebut daripada penduduk Kampung Hak pada 24 Julai lalu.

Katanya, susulan daripada aduan tersebut, Jabatan Perhilitan Negeri Kelantan telah menjalankan siasatan awal, pemantauan dan pemasangan satu unit perangkap harimau belang (Perangkap Wahab) di lokasi aduan.

“Unit Konservasi Harimau Malaya (UKHM), Jabatan Perhilitan Semenanjung Malaysia bersama kakitangan Jabatan Perhilitan Negeri Kelantan telah menjalankan operasi tangkapan harimau belang kelmarin.

“Operasi itu melibatkan 10 anggota dan pemasangan satu unit perangkap tambahan di kawasan aduan dan seekor kambing hidup telah digunakan sebagai umpan,” katanya ketika dihubungi pemberita hari ini. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI