fbpx

Pasukan kebangsaan sudah ‘khatam’ laluan LTdL

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
PASUKAN berbasikal kebangsaan yang dibarisi oleh pelumba muda negara diharapkan mampu mencabar kedudukan podium atau menyambar jersi Putih (pelumba terbaik Asia).

PASUKAN berbasikal kebangsaan yang membariskan pelumba muda dilihat mahu menggunakan kesempatan ketika menjalani latihan awal menelusuri laluan mencabar Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 sebagai persiapan terbaik menggegar perlumbaan berstatus ProSeries tersebut yang membuka tirai secara rasmi di Terengganu hari ini.

Jurulatih negara, Mohd. Yusuf Abdul Nasir berkata, pihaknya telah ‘khatam’ beberapa laluan berliku di LTdL 2023 ini bagi mencari ruang dan peluang skuad mudanya terutama memberi cabaran kepada pasukan WorldTour mahupun ProTeam dengan harapan mampu mencabar di kedudukan podium atau menyam­bar Jersi Putih (pelumba terbaik Asia).

Katanya, dia meletakkan kepercayaan tinggi kepada barisan pelumba muda negara selepas melihat kesemua mereka bersemangat melakukan kejutan seawal Peringkat 1 bermula dari Kerteh ke Kuala Terengganu yang meliputi jarak keseluruhan 187.4 kilometer (km).

“Saya boleh katakan, skuad kebangsaan yang kita ada tahun ini adalah yang terbaik. Saya mele­takkan harapan cukup tinggi ke­rana keenam-enam pelumba kita ini telah melakukan persiapan 2 bulan lalu.

“Lebih menarik kombinasi empat bekas pelumba Team Sapura Cycling (TSC) yang dike­tuai Muhamad Zawawi Azman serta tiga lagi bekas pelumba TSC iaitu Muhsin Al Redha Misbah, Muhammad Nur Aiman Rosli dan Muhammad Shaiful Adlan Shukri mampu memberi nilai tambah kepada pasukan ini.

“Berdasarkan kepada prestasi terutama perlumbaan Tour Gateh D’Tranung baru-baru ini saya percaya mereka tidak mempunyai masalah untuk melakukan kejutan seawal peringkat pertama nanti.

“Kesemua mereka telah menjalani latihan di laluan yang kita rasakan mencabar dan laluan yang kita rasa mampu memberi kelebihan.

“Misi saya hanya satu iaitu saya mahu pelumba kita tidak terlalu jauh dengan pelumba WorldTour bagi mencerahkan peluang kita di podium. Mereka perlu ketepikan perasaan gugup dan jangan takut mencuba,” katanya.

Malaysia turut mempertaruhkan pelumba berpengalaman Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Izzat Hilmi Abdul Halil dan muka baharu iaitu Zulhelmi Zainal pada LTdL kali ini.

Perlumbaan peringkat pertama itu akan menyaksikan 131 pelumba dari 22 pasukan akan menempuh dua zon pendakian kategori empat di Jerangau dan Sekayu. Selain itu, pelumba turut disajikan tiga zon pecut di Dungun, Ajil dan Tok Jamal.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI