fbpx

Wanita warga asing dikecam pertikai imigresen buat operasi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tangkap layar video seorang wanita mempertikaikan penahanan warga asing.

PETALING JAYA – Seorang wanita warga asing dikecam orang ramai apabila mempertikaikan tindakan Jabatan Imigresen melaksanakan operasi menahan pendatang asing di negara ini.

Wanita tersebut memuat naik video di TikTok beberapa hari lalu dengan memberi maklum balas kepada sebuah video dimuat naik seorang pengguna memperlihatkan Jabatan Imigresen sedang melakukan operasi.

“Tak semua warga asing menyalahi undang-undang. Kadang-kadang dia orang dah buat permit, tapi ejen kena tipu. Berapa ejen nak tipu permit, berapa ribu nak kena buat,” katanya dengan nada garang.

Selain itu, wanita itu turut mempersoalkan orang ramai sama ada mereka sanggup atau sebaliknya untuk melakukan kerja-kerja yang sebelum ini dilaksanakan oleh pekerja warga asing.

“Kau nak ke kerja bangunan, kau nak ke kerja korek-korek longkang, kerja panas. Sekarang tu kelapa sawit terbengkalai di Pahang, kau nak ke buat. Tahniah kepada imigresenlah, inilah, itulah.

“Jangan kau pula bercinta dengan Bangla (Bangladesh). Eh orang sini kalau tak ada warga asing, nak jadi apa. Semua longkang terbengkalai, kelapa sawit terbengkalai. Nak ke kerja panas, ngada-ngada tahniahlah apalah,” katanya.

Menjengah ke ruangan komen, orang ramai terutama warga Malaysia mengecam wanita tersebut selain menasihatinya supaya mematuhi undang-undang di Malaysia.

“Yang orang marah sebab tak ada permit, masuk secara tak sah. Ramai saja yang masuk secara sah kerajaan tak kacau,” komen Muhammad Faiz Apek.

“Silap akak ni, imigresen tahan siapa yang masuk tanpa kebenaran. Kami mengalu-alukan warga asing yang masuk dengan kebenaran,” ujar naimgeo.

“Kenapa tak tanya imigresen tempat yang boleh dipercayai,” kata Ainaa Aara seolah-olah memberi persoalan kepada wanita tersebut untuk mendapatkan agensi sah berhubung permit. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI