fbpx

Terengganu Inc. bangun loji tenaga solar terapung di Tasik Kenyir

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Burhanuddin Hilmi (kiri) dan Nor Azman (kanan) bertukar dokumen MoU kajian pelaksanaan loji tenaga solar terapung di Tasik Kenyir di Kuala Terengganu hari ini.

KUALA TERENGGANU – Terengganu Inc. berhasrat untuk membangunkan projek pembinaan loji tenaga solar terapung melibatkan pelaburan dianggarkan lebih RM1 bilion di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

Presiden Terengganu Inc., Burhanuddin Hilmi Mohamed @ Harun berkata, kajian pembangunan loji tenaga solar fotovoltaik terapung tersebut bakal dilaksanakan bersama syarikat utiliti, TNB Power Generation Sdn. Bhd. (TNB Genco).

“Projek loji tenaga solar terapung tersebut dicadang untuk dibina di kawasan seluas 2,000 hektar di Tasik Kenyir,” katanya di sini hari ini.

Terdahulu beliau menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) berhubung projek tersebut dengan Pengarah Urusan TNB Genco, Datuk Nor Azman Mufti.

Burhanuddin Hilmi berkata, kajian dan penerokaan pembangunan projek loji tenaga solar itu bakal dilaksanakan dalam tempoh setahun.

Tambah beliau, kajian kebolehlaksanan projek tersebut menjadi penentu bagi pelaksanaan projek berkenaan.

“Syarikat kerajaan negeri dan pelabur dalam dan luar negara bakal dilibatkan dalam pembinaan projek loji tenaga solar terapung berkenaan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI