fbpx

4 feri baharu Pulau Pinang bakal beroperasi Ogos nanti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Antara feri yang diperiksa oleh Pasukan Pemeriksa Kapal JLM di Damen Song Cam di Haiphong, Vietnam.

PUTRAJAYA – Pulau Pinang dijangka memperolehi empat buah feri baharu pada Julai depan bagi memudahkan urusan pengangkutan orang ramai ke pulau berkenaan.

Melalui kenyataan yang dikeluarkan di laman Facebook Jabatan Laut Malaysia (JLM) memaklumkan, feri yang bakal diterima itu bagi membawa motosikal dan pejalan kaki dijangka akan memulakan operasi pada Ogos ini.

JLM juga, turut memuat naik gambar feri itu ketika tinjauan dilaksanakan Pasukan Pemeriksa Kapal di limbungan Damen Song Cam di Haiphong, Vietnam kelmarin.

“Kumpulan tersebut yang diketuai Timbalan Pengarah Laut Wilayah Utara giat melakukan proses uji terima aspek keselamatan untuk empat buah feri baharu berkenaan,” katanya di sini.

Syarikat Damen yang berpangkalan di Belanda, menerima kontrak pembinaan feri model baharu dikenali sebagai Damen Ferry 3508 daripada Penang Port Sdn. Bhd. (PPSB).

Setiap buah feri mampu mengangkut kapasiti maksimum 250 penumpang pejalan kaki serta 50 penunggang motosikal dan basikal dalam kawasan terlindung dengan pendingin udara.

Penambahbaikan itu bakal membolehkan ketibaan feri setiap 15 minit ketika waktu puncak dengan keupayaan 2.5 juta pejalan kaki dan 1.5 juta penunggang motosikal setiap tahun. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI