fbpx

[VIDEO] Terkejut dua ekor ular sawa mengawan atas siling rumah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ANGGOTA APM mengangkat ular sawa yang ditangkap di sebuah rumah di Chamang, Bentong.

BENTONG – Kejadian siling rumah yang pecah tiba-tiba membongkar kewujudan dua ekor ular sawa yang bersarang di sebuah rumah di Lorong Permai, Chamang di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3 petang itu, dua reptilia yang dipercayai sedang mengawan ditemui di atas siling rumah yang dihuni seorang ibu tunggal dan anaknya.

Reptilia pertama seberat 32 kilogram (kg) dengan panjang kira-kira hampir lima meter manakala seekor lagi seberat 25kg dengan panjang lebih empat meter itu berjaya ditangkap oleh anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Bentong.

Som Salleh,57, berkata dia tidak menyangka ular sawa sebesar itu menjadikan siling rumahnya itu sebagai sarang selama ini.

“Semasa kejadian pada pukul 3 petang iti saya dan anak perempuan sedang berbual di bilik sebelah, namun terkejut selepas mendengar bunyi benda jatuh dari bilik berkenaan.

“Saya segera ke bilik sebelah dan ternampak ekor ular sawa besar terkeluar daripada atas siling pecah. Mengigil juga dibuatnya ketika melihat ular tersebut sebab nampak terlalu besar dan saya segera menghubungi Angkatan Pertahanan Awam (APM),”katanya di sini semalam.

Dalam pada Som yang merupakan pesara kerajaan berkata, sehingga kini dia masih lagi trauma dengan kejadian itu.

“Nasib baik ketika kejadian, anak tidak berada di bilik itu kerana selalunya dia akan tidur pada waktu kejadian kerana hari cuti.  Jika tidak, tak tahu apa yang berlaku, sebelum ini memang ada ular masuk tapi keluar sendiri kerana ada rumah terbiar berhampiran,”katanya.-KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI