fbpx

FAM mula teliti calon jurulatih futsal negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
SKUAD futsal negara akan mengalami perubahan menerusi rombakan barisan kejurulatihan untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik selepas ini. - FB FAM

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) enggan menoleh ke belakang dalam usaha terus me­lakukan revolusi dan kini giliran sukan futsal pula bakal mendapat ‘sentuhan emas’ yang baharu.

Sebagai rekod, FAM begitu rancak dalam kembali mengharumkan nama mereka selepas merombak barisan kejurulatihan skuad bola sepak lelaki kebangsaan dan skuad wanita kebangsaan pada tahun lalu.

Skuad Harimau Malaya kini dibimbing oleh pengendali import dari Korea Selatan, Kim Pan-gon dan berjaya layak ke pusingan akhir secara automatik ke Piala Asia 2023 di Qatar.

Pasukan wanita kebangsaan pula dikendalikan oleh ketua jurulatih berpengalaman dari Jordan, Soleen Al-Zoubi yang bakal mengharungi saingan pada temasya Sukan SEA 2023 di Kemboja nanti.

Setiausaha Agung FAM, Noor Azman Rahman berkata, barisan kejurulatihan futsal juga akan dirombak, tetapi pihaknya kini masih lagi meneliti senarai calon yang sesuai sebelum membuat keputusan rasmi.

“Bagi calon ketua jurulatih futsal memang dalam perancangan kita yang mana kita akan ambil pengendali dari luar negara.

“Namun, kita masih lagi dalam proses penilaian dengan tiga atau empat calon untuk ditemu duga sebelum memutuskan siapa bakal mengisi jawatan tersebut dalam masa terdekat,” katanya.

Sebagai rekod, skuad futsal negara telah dibimbing oleh pengendali tempatan, Chiew Chun Yong sejak tahun 2016 bagi menggantikan posisi jurulatih import, Marcelo Serpa.

Namun, prestasi skuad futsal negara di bawah kendalian Chun Yong dikritik hebat apabila gagal menyumbangkan sebarang pingat pada temasya Sukan SEA 2021 di Vietnam tahun lepas.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI