fbpx
AB. GHANI menjelaskan kehadiran Astro dan RTM akan menambah kemeriahan musim baharu Liga M 2023 yang akan bermula secara rasmi melibatkan aksi Piala Sumbangsih.

Siaran langsung Liga Malaysia di Astro, RTM musim ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PEMINAT bola sepak tanah air boleh menarik nafas lega selepas semua aksi Liga Malaysia (Liga M) musim ini dapat disaksikan secara langsung menerusi dua stesen televisyen terkemuka, Astro dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Perkara tersebut disahkan oleh Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) selepas mengesahkan ke­dua-dua stesen tersebut bersetuju untuk jadi penyiar rasmi pada kempen musim 2023 yang akan membuka tirai pada 24 Februari depan.

Presiden MFL, Datuk Ab Ghani Hassan berkata, kehadiran Astro dan RTM bakal menambah kemeriahan musim baharu Liga M 2023 yang akan bermula secara rasmi melibatkan aksi Piala Sumbangsih antara Johor Darul Ta’zim (JDT) menentang Terengganu FC (TFC).

“Saya percaya dengan soko­ngan dan komitmen rakan penyiar tempatan, ia bukan hanya demi kepuasan kualiti tontonan peminat-peminat tanah air malah ia dapat meningkatkan nilai komersial Liga M.

“Saya percaya situasi ini ­akhirnya dapat memberikan pulangan besar buat pasukan serta pemain dalam kempen musim ini,” katanya dalam satu kenya­taan semalam.

Semua perlawanan yang akan disiarkan oleh Astro dalam definisi tinggi (HD) meliputi Piala Sumbangsih, Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia yang boleh ditonton di platform linear (TV), On Demand dan Astro GO.

Manakala RTM pula akan menyiarkan secara langsung 75 perlawanan merangkumi beberapa saingan termasuk Perlawanan Sumbangsih, Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia menerusi saluran TV2, Sukan RTM dan TV Okey sert aplikasi RTMKlik.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Stuart Rama­lingam berkata, gandingan Astro dan RTM selaku rakan penyiar Liga Malaysia musim ini bakal memenuhi kehendak peminat-peminat tempatan yang mahukan satu liputan menyeluruh dan menarik.

“MFL percaya dua rakan penyiar ini berkongsi objektif dan fokus mengenai kandungan yang penting jadi kami telah menemui rakan kongsi terbaik untuk membina semula jenama dan impak Liga M ke tahap lebih tinggi.

“Dengan kepakaran dan pe­ngalaman yang dimiliki Astro dan RTM dalam bidang penyiaran sukan, kami berharap ia dapat memenuhi jangkaan dan harapan semua peminat-peminat,” katanya.

POPULAR