fbpx
Tangkap layar video memaparkan sekumpulan murid terjatuh ke dalam laut selepas jeti digunakan mereka roboh.

Jeti runtuh, KPM bincang cadangan penambahbaikan infrastruktur

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA- Kementerian Pendidikan (KPM) akan mengadakan sesi libat urus dengan pemegang taruh serta pihak berkuasa tempatan dalam waktu terdekat bagi membincangkan cadangan penambahbaikan infrastruktur di jeti Kampung Papabag, Semporna, Sabah yang roboh hari ini.

KPM dalam satu kenyataan berkata, sesi libat urus bagi membincangkan penambaikan kemudahan infrastruktur itu dijalankan bagi memastikan kejadian seumpanya tidak berulang.

“KPM ingin merujuk kepada insiden jeti roboh di Kampung Papabag, Semporna, Sabah yang melibatkan lebih kurang 25 orang murid sekolah termasuk murid tabika KEMAS dan dua orang guru Sekolah Kebangsaan Pulau Papabag pada pukul 6.45 pagi.

“Sebagai makluman, laporan awal diperoleh dari Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Semporna mendapati insiden tersebut berlaku semasa murid sedang menaiki jeti di kampung untuk ke sekolah.

“Akibat daripada runtuhan tersebut, dua orang murid cedera ringan manakala mangsa lain dilaporkan selamat,” katanya tadi.

KPM berkata, pihaknya melalui PPD Semporna juga telah mengambil langkah dengan menyiasat punca kejadian dan menyediakan bantuan segera kepada semua mangsa yang terlibat.

“KPM memandang serius terhadap insiden tersebut dan akan memastikan aspek keselamatan ditingkatkan dengan mewajibkan pemakaian jaket keselamatan selain keadaan struktur jeti yang selamat digunakan.

“Usaha memberikan bantuan sokongan psikososial terhadap guru dan murid yang menjadi mangsa akan terus digiatkan.

“KPM juga akan memohon pihak kerajaan tempatan untuk menyediakan laluan alternatif yang lebih selamat untuk murid, ibu bapa dan guru ke sekolah,” jelasnya.

Terdahulu, tular video di media sosial yang memaparkan sekumpulan murid terjatuh ke dalam laut selepas jeti digunakan mereka roboh.

Menerusi video tular itu juga, kelihatan beberapa orang guru turun terjun ke dalam laut bagi menyelamatkan mangsa terlibat. -KOSMO! ONLINE

POPULAR