fbpx
KOMITED dengan karier dalam bidang penyiaran, Ahirine kini melebarkan sayap seninya sebagai pelakon menerusi filem Gadis Jolobu The Movie.

Ahirine mahu keliling dunia naik motosikal

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

UMPAMA bayi yang baru dilahirkan, Ahirine ‘merangkak’ perlahan-lahan terlebih dahulu sebelum bertatih dan seterusnya berlari mengejar apa yang dia inginkan.

Bergelar anak kepada seorang pengamal media berpengaruh, Datuk Ahirudin Attan atau Rocky Bru bukanlah tiket untuk pendatang baharu ini mencipta nama dengan cara mudah.

Begitu juga dalam mencari peluang dalam kerjayanya sebagai pelakon. Bermula dari bawah, Ahirine yang memulakan kerjayanya sebagai seorang pengacara kini perlahan-lahan mula menceburkan diri dalam dunia lakonan.

Rezeki berpihak kepadanya apabila Ahirine yang sememangnya mengintai peluang untuk bergelar pelakon ditawarkan memegang watak besar dalam sebuah naskah.

Lebih bertuah, pucuk muda berusia 26 tahun itu terus diberi peluang beraksi sebagai heroin filem sekali gus menjadi taruhan pertamanya menerusi Gadis Jolobu The Movie.

“Memang saya teringin untuk menjadi pelakon. Sebelum ini saya bertugas sebagai wartawan penyiaran dan pengacara.

“Tidak sangka peluang yang saya tunggu akhirnya tiba apabila ditawarkan untuk membintangi Gadis Jolobu The Movie arahan CL Hor,” katanya kepada Pose!

Membawakan watak sebagai gadis bernama Jijah, Ahirine mengakui filem Gadis Jolobu The Movie mempunyai cabaran tersendiri walaupun naskah tersebut bergenrekan komedi romantik.

Ujar Ahirine, sebagai gadis kota, dia perlu menguasai teknik pertuturan dalam dialek Negeri Sembilan kerana filem tersebut menuntutnya untuk bercakap dalam dialek berkenaan.

“Saya faham dan boleh bertutur sikit dalam dialek Negeri Sembilan memandangkan ayah saya berasal dari Lubok Cina, Melaka yang rata-rata bercakap dalam dialek tersebut.
“Jadi untuk memantapkan lagi penguasaan dialek Negeri Sembilan, ayah mencadangkan saya supaya tinggal di kampung selama sebulan untuk memantapkan lagi pertuturan.

“Lagi pun kampung ayah terletak bersebelahan dengan lokasi yang menjadi penggambaran filem iaitu Kampung Lonek di Negeri Sembilan,” katanya.

Ketika disoal tentang sokongan keluarga, Ahirine memberitahu dia sentiasa diberikan sokongan terutama oleh bapanya untuk menceburi apa jua bidang termasuk sebagai pelakon.

“Alhamdulillah keluarga sentiasa memberi galakan terutama bapa kerana dia tahu minat saya dalam bidang seni terutama berlakon,” jelasnya.

Biarpun sudah bergelar pelakon, pemilik Ijazah Komunikasi Massa dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu masih aktif menulis secara sambilan untuk sebuah portal automotif.

Sedar dirinya masih hijau dalam bidang lakonan, Ahirine berkata masih banyak lagi ilmu yang harus dia pelajari untuk bergelar seorang pelakon yang baik dan tidak akan pernah mengalah untuk menuntut ilmu dalam bidang seni lakon.

“Masih banyak aspek lakonan yang perlu saya perbaiki terutama ekspresi muka memandangkan sebelum ini saya banyak bekerja di belakang tabir,” katanya.

TRIVIA
Muay Thai: Di sebalik rupa parasn yang jelita, Ahirine seorang yang lasak dan mempunyai ilmu dalam seni mempertahankan diri muay Thai
Single: Ahirine masih belum mempunyai teman lelaki dan selesa menjalani kehidupan solo buat masa ini
Lagak ngeri: Disebabkan sukakan aktiviti lasak, Ahirine pernah terlibat sebagai pelakon lagak ngeri dalam filem Remp-It 2 dan drama The Bridge
Cedera: Ahirine sudah beberapa kali mengalami kecederaan akibat melakukan aksi lagak ngeri termasuk mengalami retak tulang akibat terjatuh daripada motosikal
Keliling dunia: Ahirine mempunyai cita-cita untuk mengelilingi dunia dengan menunggang motosikal

 

POPULAR