fbpx

Jemaah haji dibenar bawa pulang air zamzam

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Jemaah hanya dibenarkan untuk membeli botol air zamzam 5 liter di mana-mana ruang jualan dalam bangunan KAIA. – Saudi Gazette

JEDDAH – Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz (KAIA) membenarkan jemaah haji yang hendak pulang ke negara masing-masing untuk membawa air zamzam menaiki penerbangan, lapor akhbar Saudi Gazette semalam.

Pengurusan lapangan terbang itu berkata, setiap  jemaah bagaimanapun hanya dibenarkan untuk membeli botol air zamzam 5 liter di mana-mana ruang jualan dalam bangunan KAIA.

Tambahnya, pihak berkuasa lapangan terbang telah memperuntukkan laluan daftar masuk berbeza bagi air zamzam selain penumpang tidak dibenarkan membawanya menggunakan bagasi daftar masuk seperti kebiasaan.

Dalam pada itu, KAIA berkata, dalam fasa akan datang, pihaknya bersiap sedia untuk menyiarkan mesej kesedaran dan pendidikan menerusi semua platform media supaya dapat disebarkan dalam kalangan jemaah di lokasi penginapan mereka.

Matlamat inisiatif tersebut adalah untuk menyampaikan maklumat kepada jemaah mengenai arahan diperlukan berkaitan dengan pengendalian dan penghantaran bagasi di lapangan terbang.

Kesemua maklumat akan diterbitakan menerusi surat khabar dan e-akhbar, platform media sosial serta pesanan ringkas. – Agensi 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI