fbpx
Produk Veklury diberi kelulusan bersyarat bagi kegunaan rawatan Covid-19.

Veklury diberi kelulusan bersyarat rawat Covid-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-374 yang bersidang hari ini bersetuju memberi kelulusan pendaftaran bersyarat kepada produk Veklury untuk kegunaan rawatan Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, produk Veklury tidak bertujuan sebagai pengganti vaksinasi Covid-19 dan tindakan kesihatan awam terutamanya pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

“KKM ingin memaklumkan kelulusan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk antivirus dipantau serta dinilai secara berterusan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (MPRA).

“Pemantauan NPRA ini juga berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa bagi memastikan perbandingan manfaat risiko bagi produk tersebut kekal positif,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Dr. Noor Hisham, hak pendaftaran produk Velkury ‘Iyophilized powder for injection’ (Remdesivir 100 miligram/vial adalah Gilead Sciences Malaysia Sdn. Bhd. dan pengilang Patheon Manufacturing Services LLC, United States.

“Velkury dianggap sebagai rawatan bagi pesakit Covid-19 dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas dengan berat badan sekurang-kurangnya 40 kilogram yang mengalami sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS-CoV-2).

“KKM terus komited untuk mempertingkatkan akses rakyat kepada ubat-ubatan bagi tujuan rawatan atau pencegahan penularan Covid-19 di Malaysia dengan memastikan ia dinilai sewajarnya berdasarkan aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan,” ujar beliau. – KOSMO! ONLINE

POPULAR